Hem NYHETER Larvik kommun i Norge spårar infektion med hjälp av ABAX

Larvik kommun i Norge spårar infektion med hjälp av ABAX

Publicerat av: Redaktionen

ABAX är mest känd för sina elektroniska körjournaler samt GPS-spårning, nu går GPS-teknik in i alla bilar för hälsovården i Larvik kommun.

Larvik kommun i Norge spårar infektion med hjälp av ABAX 3Projektet kommer att ge kommunen bättre kontroll och spårning av Coronasmittan.

Atle Karlsen, CPO på ABAX, säger att allt redan är redo för att spåra infektion med den norskutvecklade programvaran. Han förklarar hur GPS-teknik kan ge bättre infektionskontroll i hälsovården:

– Vid symtom hos en sjuksköterska kan den närmaste chefen snabbt använda tekniken för att få en omedelbar överblick över var den har varit, vilka andra anställda den har varit i kontakt med eller som har använt samma bil.

Nya användningsområden tas fram

Larvik kommun i Norge och ABAX har dragit ut kalenderåret, men Corona-epidemin har gett nya behov där vi kan använda ABAX-teknik, berättar Karlsen till Østlands-Posten (ØP). Han tycker att det är glädjande att få förfrågningar om testprojekt som detta.
Digitaliseringschef Wilhelm Einen i Larvik kommun berättar för ØP att detta är ett pilotprojekt där ABAX får testa sina tekniska lösningar lokalt. Corona-situationen har fått nya användningar, och det är extra viktigt för oss att veta var bilarna har varit nu, avslutar han.

Sekretess och spårning

Frågor om integritet är relevanta när man pratar om spårning, och Karlsen kan berätta att ABAX arbetar med integritet dagligen, och har bland annat sin egen DPO på huset, liksom bra datahanteringsrutiner. ABAX ger god vägledning till kunderna om hur man använder systemen korrekt och i enlighet med sekretesslagen, och denna spårning gäller endast bilar i tjänst.

God logistik är idealisk för beredskap

ABAX kan berätta att krisberedskapen i företag kort sagt handlar om en fullständig överblick över var anställda och företagets tillgångar alltid är, och deras användning. Krisberedskap är främst logistik – att veta var besättningen och tillgångarna alltid finns, vem som använder eller har använt dem. Med telematik i bilar och på utrustning kan du inte bara hålla reda på bilar, var de är och var de har varit, utan också skapa ett lokalt ”IOT” -nätverk som ger en översikt över alla företagets tillgångar på en karta.

ABAX kan användas för följande vid infektionskontroll:

  • Se vem var och när – skapa ”säkerhetszoner”, till exempel runt vårdhem, och hålla reda på vem som flyttar in och ut.
  • Om infektion har inträffat kan du se vem som har varit där och därmed hålla risken för infektion nere när du är i framkant.
  • Du kan ”markera” kritisk utrustning i telematiska bilar för hälsa och vård och ha hela tiden kontroll över samt hantera dina tillgångar på en digital karta.
  • Du kan ställa in rapporter för användning och mönster och ha kontroll över all utrustning så att den är lättillgänglig under användning

Rådmannen är för projektet

Biträdande rådgivare, Ingvild Aartun i Larvik kommun är glada över den hjälp kommunen kommer att få genom projektet. Aartun säger till ØP att hon är tacksam för att det lokala näringslivet vill hjälpa kommunen att förbättra sina tjänster och berömmer det lokala initiativet. Projektet kommer att ge kommunen nya och bättre möjligheter för upptäckt och kontroll av infektioner, säger hon.
Detta är ett samarbete som är bra för oss och öppnar nya möjligheter för ABAX. Ingenting är bättre än lokala styrkor som spelar på lag. Detta kommer att ge oss en ännu bättre överblick över all kommunens utrustning och fordon, säger hon.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>