Medarbetare testar ny teknik för framtidens vård på Akademiska
Hem TEKNIK Medarbetare testar ny teknik för framtidens vård på Akademiska

Medarbetare testar ny teknik för framtidens vård på Akademiska

Publicerat av: Redaktionen

Takbelysning som efterliknar naturligt dagsljus och separata ljudrum som gör att patienter inte störs när flera vårdas på samma sal.

Medarbetare testar ny teknik för framtidens vård på Akademiska 1

Medarbetare på Akademiska är med och utprovar teknik för framtidens vård, bland annat barnintensivvårdsavdelningen. På bilden syns Pia Stöllman , tf sektionschef, och Staffan Sundling, undersköterska.

Det är några exempel på ny teknik som just nu testas i ett provrum på Akademiska sjukhuset. Avsikten är att hitta nya, innovativa lösningar till den nya barnintensiven som ska öppnas 2020, men lösningarna kan även komma att användas på övriga sjukhuset.

– Det nya provrummet har inrättats i ingång 70 som just nu renoveras. Det har samma dimensioner som ett vanligt vårdrum. Tanken är att medarbetarna ska involveras i arbetet med att testa olika lösningar som förbättrar miljön både för patienter och vårdpersonal, lösningar som kan appliceras när lokaler renoveras eller nya hus byggs. Vi tar med oss erfarenheter både kring arbetssätt, installationer och funktioner in i kommande projekt, nu närmast centralintensiven, säger Anders Fernlöf, projektledare inom Framtidens Akademiska sjukhus.

Pia Stöllman, tf biträdande chef för barnsektionen, berättar att barnintensivens medarbetare precis fått tillträde till provrummet och att många är positiva.

– Det är väldigt bra att kunna känna på och testa nya lösningar ”på riktigt”, att till exempel tänka sig en patient i sängen och sen fundera på hur vi arbetar patientsäkert i de nya vårdrum som byggs. Det handlar t ex om hur apparater och andra installationer ska placeras i förhållande till takhöjden, men också om att testa olika scenarier och moment i patientflödet vilket är väldigt bra, framhåller hon.

Provrum som koncept har använts tidigare på Akademiska sjukhuset, exempelvis inför byggandet av psykiatrihuset och i planeringen av den nya vård- och behandlingsbyggnaden, ingång 100, där man börjar ta emot patienter i februari 2019. Men detta är första gången konceptet används i en mer teknikintensiv miljö.

Syftet med det nya provrummet är framförallt att testa funktioner och samband mellan patientplatser och arbetsstationer, men också att pröva hur man kan ställa om samma rum från en till två patientplatser eller tvärtom.
Beslut om vilken teknik och lösningar som testas tas gemensamt av verksamheten och byggprojektet. Man har gemensamma verksamhetsmöten varannan vecka under hela byggprocessen.

– En fördel med provrum är att medarbetaren verkligen får en bild av hur det kan komma att bli, de får ju stå ut med en hel del stök innan det är klart, säger Hans Olov Hellström, biträdande sjukhusdirektör och programägare inom Framtidens Akademiska sjukhus.

Exempel på teknik som planeras att testas i det nya provrummet:

  • Takbelysning som efterliknar naturligt ljus
  • Högtalare som skapar separata ljudrum i de fall då två patienter vårdas på samma sal
  • Takpendlar som möjliggör att föräldern kan ha sitt sjuka barn i famnen i en skön fåtölj
  • Olika nivåer på glaspartier mellan vårdrummen
  • Placering av utrustning och möbler

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>