Enligt Dr Ryan McGarry, läkare och skapare av TV-serien Pandemi, är sjukvården långt ifrån förberedd på att hantera kriser.
Framför allt saknas system för att göra goda analyser och trygga den bästa möjliga vården för varje patient.
I förra veckan genomfördes den första delen av SAS Global Forum i digital form. Efter några inledande ord från SAS Institutes COO och CTO Oliver Schabenberger presenterades doktor Ryan McGarry. Ryan är läkare sedan många år tillbaka och har under sitt arbete fått upp ögonen för hur illa förberedd sjukvården är på att hantera kriser samt katastrofer. Bland annat kan sjukhuspersonalen en vanlig vecka få information om att något så enkelt som koksaltlösning är på väg att ta slut, och uppmanas vara sparsamma. I de flesta fall finns det med andra ord inga lager att ta av vid större händelser.
Ryan påpekar att även datasystem som sjukvården använder är krångliga att använda, vilket kan leda till mänskliga fel. Ett exempel som han nämner, under sin presentation, är att han för en enskild patient kan behöva markera en enskild ruta bland över 50 olika kryssrutor på skärmen. Bara att läsa igenom alla alternativ för att sedan välja rätt är ingen enkel uppgift. Speciellt när nästa patient väntar och behöver uppmärksamhet. Det finns heller inget stöd för att analysera tillgängliga vårdplatser, optimala behandlingar eller att enkelt dela kunskaper och lärdomar mellan olika vårdinrättningar. Vanligtvis sker kunskapsspridning genom artiklar i medicinska tidskrifter, eller på seminarier och symposium; men de tidigare är för långsamma och de senare är inställda. Idag tvingas läkare därför använda sociala medier för att dela tips och möjliga lösningar mellan varandra, eftersom deras datasystem inte är sammanlänkade för att på ett enkelt sätt kunna kommunicera.
Under sin presentation mer eller mindre bad Ryan därför experter på datasystem och dataanalys att hjälpa till. Sjukvården är inte rustad för att hantera kriser såsom den pandemi vi just nu upplever. Varken i fråga om lagerhållning och logistik, eller i fråga om system och dataanalys. Att ha system på plats som kan analysera såväl tillgängliga lager och förväntade leveranser, som patientens sjukdomstillstånd, och bedöma effektiva behandlingar utifrån en global erfarenhetsdatabas skulle kunna rädda tusentals liv varje år.
Avsaknaden av förberedelser inför större katastrofer är grunden till att Ryan skapade TV-serien Pandemi som nu visas på Netflix. Serien hade premiär på amerikanska Netflix i höstas och kom till Sverige i början av 2020. Han försökte initialt få uppmärksamhet hos beslutsfattare kring det rådande läget, men fick inget gehör. Genom TV-serien kan han istället nå ut bredare och få uppmärksamhet hos medborgare och beslutsfattare.
Vi har tidigare pratat med Ulf Hertin på SAS Institute, som menar att vi behöver mer avancerad dataanalys även inom den svenska sjukvården. (https://it-halsa.se/vi-behover-ett-digitalt-forhallningssatt-for-att-hantera-krisens-foljder/ )
Det handlar om såväl datainsamling som databehandling, säkerhet och slutligen att kunna skapa prognoser utifrån befintlig data. Då sjukvård i de flesta länder är del av den offentliga sektorn, är det sällan deras system ligger i framkant. Utveckling sker snarare hos privata aktörer, och först flera år senare kan den offentliga sjukvården använda lösningarna. Då är systemen redan föråldrade, och har inte hängt med i de framsteg som skett sedan de skapades. Det behövs med andra ord en större satsning på sjukvården och de datasystem som stöttar den, om vi nu avser ha en sjukvård som ska ligga i framkant. För det är omöjligt att leverera vård i första klass om man arbetar med tredje klassens stödsystem.
Nästa del av SAS Global Forum sker den 16 juni, och då kommer bland andra Simon Sinek att prata. Läs mer här!
Av Mattias Strandberg Dagensanalys