Miljonstöd till insatser kring barn och unga med psykisk ohälsa
Hem NYHETER Miljonstöd till insatser kring barn och unga med psykisk ohälsa

Miljonstöd till insatser kring barn och unga med psykisk ohälsa

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att fördela 100 miljoner kronor i statsbidrag under 2018 för att stärka insatserna för barn och unga med psykisk ohälsa.

Miljonstöd till insatser kring barn och unga med psykisk ohälsa 2Samtidigt beslutar regeringen att ge Socialstyrelsen i uppdrag att fördela statsbidrag på totalt 360 miljoner kronor för att stärka bemanningen inom den sociala barn och ungdomsvården.

– De barn och unga som är i behov av insatser från socialtjänsten tillhör i många fall de mest utsatta i vårt samhälle. Att under uppväxten utsättas för svåra händelser och livsvillkor ökar risken för att barn utvecklar psykisk ohälsa. Därför är det viktigt att socialtjänstens personal har goda förutsättningar att möta barn och unga med psykisk ohälsa, säger ansvarig minister Åsa Regnér.

Kommunerna ska bland annat använda medlen för kompetensutveckling bland personal för att öka förutsättningarna för att riskfaktorer som leder till psykisk ohälsa uppmärksammas. Personal ska också arbeta mer med att motivera barn och unga att söka hjälp från hälso- och sjukvården.

Medlen ska också användas för att stärka samverkan mellan kommuner och landsting i de fall barn och unga behöver insatser från både hälso- och sjukvård och socialtjänst.

Socialstyrelsen får också i uppdrag att fördela statsbidrag till kommunerna för att stärka bemanningen inom den sociala barn- och ungdomsvården. Totalt 360 miljoner kronor ska fördelas till kommunerna under 2018. För de medlen ska kommunerna rekrytera fler socialsekreterare, arbetsledare och administratörer för att frigöra tid åt socialsekreterarnas myndighetsutövande.

Satsningen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet och aviserades i höstbudgeten för 2018.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>