Med 1drops app kan användaren analysera ett flertal blodmarkörer via sin vanliga smarttelefon.
En liten membranbaserad sensor placeras på mobilens kameralins, där en enda bloddroppe appliceras och avläses. Resultatet analyseras av appen inom några sekunder och informationen kan sedan delas med användarens vårdgivare genom uppställda vårdflöden. VirtualLab, som distribuerar 1drop i Norden, ser i lösningen förbättrade möjligheter för hemmonitorering för en rad kroniska patientgrupper.
– En förbättrad monitorering ger ökad möjlighet att se försämringar i patientens medicineringar eller hälsotillstånd tidigt med insats eller besök på vårdinrättning som åtgärd, säger Roger Mellin, styrelseordförande för VirtualLab som är återförsäljare av digitala självtester i Norden.
Att undersöka blodstatus är en av de vanligaste åtgärderna för att kontrollera en persons allmänna hälsotillstånd men också för screening av specifika sjukdomar. För patienter med olika kroniska sjukdomar är också regelbundna blodtester, till exempel av hemoglobinvärde, ett sätt att kontrollera sin sjukdoms status och snabbare kunna sätta in åtgärder om det bedöms nödvändigt.
– För många med kroniska sjukdomar är det viktigt att enkelt kunna testa specifika blodmarkörer och då är 1drop en väldigt smidig lösning eftersom användaren kan använda sin egna smarttelefon. Det finns idag ett flertal distansprogram för olika patientgrupper som den här lösningen effektivt kompletterar och där vi märker av ett stort intresse, säger Roger Mellin. Att vården digitaliseras i snabb fart är nog något som vi alla märker av. Nu när digitaliseringen går från att vara endast ett videomöte till att vara en del av vårdinsatsen, så är det viktigt att det digitala självtesterna håller en hög medicinsk noggrannhet och kan verka som distanstest.
Så fungerar 1drop
1drop undersöker användarens blod genom att använda kameran och blixten i en vanlig smarttelefon tillsammans med en engångssensor som enkelt fästes på telefonen genom ett anpassat telefonfodral som medföljer lösningen. Den membranbaserade sensorn separerar blodet och färgreaktioner mäts genom reagens och smarttelefonens kamera.
Varje engångssensor kan användas för att mäta en specifik biomarkör och användaren skannar av en QR-kod på förpackningen för det test som ska utföras. Idag mäter appen bland annat hemoglobin, glukos, kolesterol samt urinsyra. Inom en snar framtid är målsättningen att 23 olika biomarkörer ska kunna avläsas och på så vis vara en effektiv i många vårdflöden.
– Det finns många situationer där blodprov är av stort värde för att bedöma ett allmänt hälsotillstånd, till exempel för att hålla koll på sina blodfetter. Här gör mobila och digitala verktyg stor skillnad eftersom de bidrar till att minska flödet till fysiska provmottaingar och hjälper användarna – i dialog med sjuk- och hälsovårdgivare – att arbeta preventivt med sin hälsa vilket i förlängningen bidrar till minskat tryck på sjukvården och bättre kunskap om sin allmänhälsa, säger Roger Mellin.