Norrlands universitetssjukhus bäst i landet för tredje gången!
Hem Nyheter Norrlands universitetssjukhus bäst i landet för tredje gången!

Norrlands universitetssjukhus bäst i landet för tredje gången!

Publicerat av: Redaktionen

För tredje gången heter Sveriges bästa sjukhus Norrlands universitetssjukhus! När tidningen Dagens Medicin rankar landets bästa universitetssjukhus väger den medicinska kvaliteten tyngst.

Norrlands universitetssjukhus bäst i landet för tredje gången! 5

Norrlands universitetssjukhus, Nus, placerar sig för tredje gången på första plats bland landets universitetssjukhus efter att Dagens Medicin bedömt nära 150 indikatorer. Inom den i särklass tyngsta kategorin, medicinsk kvalitet, utmärker sig Nus som etta på områdena cancervård och ljumskbråcksoperationer.

Men minst lika viktigt är att även patienterna anser att sjukhuset är bäst!

Samverkan är nyckeln

Norrlands universitetssjukhus har de sex gånger som Dagens Medicin gjort rankingen, tävlat med Linköping i toppen. 2013 och 2016 kom Nus först, övriga år har Linköping rankats som etta. Även denna gång var det knappt – men till Umeås fördel.

Norrlands universitetssjukhus bäst i landet för tredje gången! 6

Ann-Christin Sundberg

– Fantastiskt glädjande, det är medarbetarnas insatser på alla tre sjukhus i länet som ger oss ännu en första plats. Det är med en långsiktig satsning på utveckling och samverkan i länet, i norra regionen och nationellt som vi lyckas hålla hög kvalitet på den högspecialiserade sjukhusvården. Vi försöker också förbättra tillgängligheten vilket är en stor utmaning med den generationsväxling som pågår inom alla yrkesgrupper, säger landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg.                         

Omfattande jämförelse

Bakom utmärkelsen ligger Dagens Medicins gedigna jämförelse, där de har bedömt och rankat de sju sjukhusen utifrån tusentals uppgifter från Öppna jämförelser, patientenkäter och andra mätningar dit vården själv rapporterat sina resultat.

Viktiga faktorer är hur sjukhuset klarar sin ekonomi, vårdgaranti, patientenkäter, väntetider på akuten, vårdplatssituation, förekomst av trycksår och hur personalen följer kläd- och hygienrutiner. Här står att läsa att sjukhuset ligger på 2:a plats vad gäller tillgänglighet, på 3:e för trycksår och på 4:e när det gäller ekonomin.

Men det är naturligtvis kvaliteten i vården som är viktigast.

Ständig utveckling

Norrlands universitetssjukhus bäst i landet för tredje gången! 7

Elisabeth O Karlsson

Cancercentrums verksamhetschef Elisabeth O Karlsson är stolt och glad över utmärkelsen.                    

– Vår långa tradition av teamarbete och systematiska förbättringar har lagt grunden till de goda resultaten. Vi ska fortsätta skapa bra processer, minska onödig väntan och vara tillgängliga för patienter och anhöriga i samarbete med sjukhus i länet och i regionen. Arbetsmiljön är också viktig. Om medarbetarna trivs bidrar det till bra resultat.

I delkategorin cancervård väger de kirurgiska parametrarna tungt. Torbjörn Myrnäs, verksamhetschef på Kirurgcentrum, är också han glad och stolt över att Kirurgcentrum är delaktig på flera sätt.                       

– Extra roligt är resultatet inom ljumskbråckskirurgin där vi ser resultatet av samarbetet i länet. Att koncentrera ingreppen till Lycksele lasarett där man infört gruppmottagning är ett lysande exempel på välfungerande lösningar i sjukvården, säger Torbjörn Myrnäs.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>