Nu blir det enklare för sjuksköterskor att läsa vidare
Hem NYHETER Nu blir det enklare för sjuksköterskor att läsa vidare

Nu blir det enklare för sjuksköterskor att läsa vidare

Publicerat av: Redaktionen

I år tidigarelägger Högskolan i Skövde ansökningsperioden för barnmorskor och fyra specialistsjuksköterskeprogram.

Nu blir det enklare för sjuksköterskor att läsa vidare 2

Det ska underlätta för yrkesverksamma att få tjänstledigt från sina ordinarie tjänster för att vidareutbilda sig.

Ansökningsperioden för höstterminens program på Högskolan i Skövde är normalt sett 15 mars – 16 april. Så kommer det att förbli. Med några undantag. 2018 öppnar anmälan för den som vill läsa till barnmorska, diabetssjuksköterska, distriktssköterska, skolsköterska och äldresjuksköterska redan 15 februari (och stänger 15 mars). Antagningsbeskedet kommer sedan i slutet av april. Med en tidigare antagning ska fler sjuksköterskor – inte bara lockas av utbildningen – utan också ges möjligheten att faktiskt läsa vidare.

– Vi har haft gott söktryck även tidigare. Men dessvärre har många ändå valt att inte påbörja sina studier. Ett skäl som ofta återkommit är sjuksköterskorna inte fått tjänstledigt från sin arbetsgivare. Vanligtvis kommer antagningsbeskedet i mitten av juli. Det har ställt till det för arbetsgivare som, med kort varsel, måste rekrytera en ersättare, säger Britt-Marie Gunnarsson, avdelningschef på Institutionen för hälsa och lärande på Högskolan i Skövde.

Gynnar alla parter

Den tidigare antagningen ska göra skillnad. Och gynna alla inblandade.

– Det är vinna-vinna som vi ser det. Sjuksköterskor som vill läsa vidare ges en bättre chans att få ledigt för studier. Arbetsgivare får mer tid till att hitta en vikarie, säger Britt-Marie och tillägger:

– Vi hoppas på gott gensvar. För den som funderar på att söka kan jag inte göra annat än att rekommendera. På många håll är det bristyrken. Så det finns verkligen möjligheter att göra skillnad för många patienter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>