Ny lag för estetiska injektioner – oseriösa aktörer rensas ut och patientsäkerheten stärks
Hem NYHETERINFORMATIONSSÄKERHET Ny lag för estetiska injektioner – oseriösa aktörer rensas ut och patientsäkerheten stärks

Ny lag för estetiska injektioner – oseriösa aktörer rensas ut och patientsäkerheten stärks

Publicerat av: Redaktionen

Från den 1 juli införs en ny skönhetslag och endast legitimerade sjuksköterskor, tandläkare och läkare får i framtiden göra fillers- och botoxinjektioner.

– Jag välkomnar den nya lagen, du ska känna dig trygg med att den som ger injektioner har rätt medicinsk kompetens, säger den legitimerade specialistsjuksköterskan Angelica Bauer, grundare till Bauer Clinic med kliniker i Stockholm och Linköping.

– Det har tidigare inte funnits en lag som reglerar estetiska injektionsbehandlingar och injektionsbranschen, vilket har inneburit att vem som helst utan medicinsk legitimation haft möjlighet att utföra injektioner efter bara en dags utbildning. Detta ställer höga krav på dig som kund att granska och ”välja rätt” person att vända dig till för din egen säkerhet. Den nya lagen är mycket välkommen, säger Angelica Bauer.

Riksdagen röstade den 5 maj igenom att Sverige från och med den 1 juli får en ny lag för både estetiska injektioner och kirurgi. De oseriösa aktörerna ska rensas ut och patientsäkerheten ska stärkas. Marknaden för skönhetsinjektioner och estetisk kirurgi har länge saknat reglering i Sverige.

Med estetiska injektionsbehandlingar avses behandlingar som syftar till att förändra eller bevara utseendet på en människa och den nya lagen ska reglera vem som får utföra estetiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar. Den nya lagen innebär också att en åldersgräns på 18 år införs och det är Inspektionen för vård och omsorg som ska utöva tillsyn över de verksamheter som utför behandlingar som omfattas av lagen. Skönhetsklinikerna ska betala en tillsynsavgift till myndigheten.

Ny lag för estetiska injektioner – oseriösa aktörer rensas ut och patientsäkerheten stärks

Angelica Bauer, specialistsjuksköterska och grundare av Bauer Clinic.

– Att arbeta med injektioner kräver utbildning och expertis, både inom medicinsk anatomi och estetik. Att kunna analysera och ge råd för vad som passar kunden är en konst i sig då vi är individer med helt olika förutsättningar och behov, säger Angelica Bauer.

Angelica Bauer är mycket tydlig med sina kunder att det är naturliga resultat med symmetri som eftersträvas och att detta görs av medicinskt högt utbildad personal, kvalitativa forskningsprodukter samt trygga och säkra behandlingar.

– Det händer ganska ofta att jag tackar nej till kunder som har en skev kroppsuppfattning eller som redan är för överbehandlade. Jag eftersträvar alltid ett naturligt resultat, säger Angelica Bauer.

Injektioner är nutidens ansiktslyft
Injektioner är den nya tidens facelift där en injektionsspecialist kan åstadkomma ett mycket bra slutresultat helt utan kirurgi. Angelica Bauer arbetar med ansiktets helhet, det vill säga med symmetri, konturer och profil, samtidigt som hon återskapar volymförlust på vissa områden av ansiktet – vilket är nyckeln till ett naturligt, balanserat och smakfullt resultat som inte ser överbehandlat ut.

– Innan jag genomför den här typen av ”facelift” så skapar jag tillsammans med kunden alltid en individanpassad behandlingsplan utifrån varje kunds specifika förutsättningar och behov, som styrs av bland annat ålder, volymförlust och kön. Vad är det kunden vill åstadkomma? Feminina eller mer maskulina drag? Ett lyft, åtstramning, eller utfyllnad. Det är alltid kundens behov som styr, berättar Angelica Bauer.

– Min utbildning och erfarenhet inom akutsjukvården är en tillgång i den här branschen, där jag vill vara tydlig med att jag faktiskt injicerar läkemedel i en kropp fylld av nerver och blodkärl. Jag måste veta exakt vad jag gör, och alltid vara beredd på att kunna ta hand om en kund på rätt sätt om något skulle hända. Det är jag som sjuksköterska som har det yttersta ansvaret för säkerheten och resultatet av behandlingen, avslutar Angelica Bauer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>