Om fler får del går mindre fel
Hem NYHETERE-HÄLSA Om fler får del går mindre fel

Om fler får del går mindre fel

Publicerat av: Redaktionen

Synskadades Riksförbunds digitala kongress den 17- 20 juni har antagit ett öppet brev med en digital inbjudan till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Sverige har höga ambitioner i fråga om digitaliseringen.

Om fler får del går mindre felEtt uttalat mål är att vi ska vara bäst i världen på e-hälsa till år 2025.

Samtidigt är det digitala utanförskapet stort. Mer än en miljon svenskar saknar möjligheter att använda datorer och smarta mobiler, bland andra en stor grupp äldre. Utmaningarna är också betydligt större för personer som har svårare synnedsättningar eller är blinda.

Den snabba digitaliseringen riskerar att leda till ökade klyftor och exkludering. Som digitaliseringsminister har du Anders Ygeman ett stort ansvar för att motverka detta.

Du har själv använt det kända gamla mottot ”alla ska med”, senast i samband med Järvaveckan. Vi välkomnar det. Ord förpliktigar nämligen. Och för att få verkan behöver de följas av konkreta insatser för att lösa specifika behov. Då kan fler personer med synnedsättning få del av digitaliseringens fördelar.

Här följer våra förslag

  • Ge alla rätt och möjlighet att använda e-legitimation. Bland annat för likvärdiga möjligheter att hantera vaccinationspass och E-tjänster i sjukvården.
  • Inför krav på att digitala plattformar inom skolan ska vara fullt tillgängliga, så att de kan användas även av elever och vårdnadshavare med synnedsättningar.
  • Bilda ett råd för att främja inkluderande digitala lösningar inom arbetsliv och högre utbildningar. Ny teknik ska öppna möjligheter, inte stänga dem.
  • Inför en skyldighet för offentligt drivna verksamheter att göra sina interna IT-system tillgängliga, så att denna arbetsmarknad fungerar för synskadade med rätt kompetens.
  • Ge äldre med synnedsättning rätt till stöd för att kunna använda digital teknik i vardagen.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>