Det generellt höga söktrycket på Södersjukhuset har eskalerat senaste månaden, vilket nyligen uppmärksammats i media.
För att möta det ökade vårdbehovet har Södersjukhuset 20 september driftsatt en ny akutvårdsavdelning för internmedicinska patienter som väntar vårdplats på akuten.
Under onsdagen 22 september publicerades uppgifter om att Södersjukhuset befann sig i ett så pass pressat läge med vårdplatser att patientsäkerheten var hotad och att stabsläge borde ha aktiverats. Enligt chefläkare Sven Klaesson var situationen under helgen ansträngd men under kontroll, och på måndagen 20 september öppnades en ny akutvårdsavdelning på 12 nya vårdplatser för att möta vårdbehovet.
– Problemet med vårdplatsbrist har eskalerat senaste månaden i hela regionen. Orsaken till det är att många patienter med covid-19 söker vård, samtidigt som vi ser ett högt tryck från andra patientgrupper. På Södersjukhuset har vi arbetat intensivt för att kunna möta det ökade vårdbehovet, och i måndags öppnade vi en ny akutvårdsavdelning med 12 nya vårdplatser, som kommer utökas till 24 permanenta akutplatser den 4 oktober.
Det har förekommit uppgifter i media om att 27 kirurgpatienter i måndags 20 september vårdades på andra avdelningar (s.k. utplacerade patienter). Stämmer det?
– Enligt tillgänglig statistik från journalsystemet Take Care hade Södersjukhuset kl. 08.00 mån 20 september 7 (sju) kirurgpatienter som slutenvårdades på annan vårdenhet än verksamhetsområde Kirurgi.
I Sjukhusläkaren citeras en läkare från Södersjukhuset så här: ”Man vidtar inte adekvata åtgärder och går upp i stabsläge – fast vi uppenbarligen inte kan upprätthålla vårdkvaliteten. Vi får inte styra om ambulanser till andra sjukhus, även om vi vet att patienterna som söker vård på akutmottagningen och behöver inläggning inte kommer att få en adekvat plats inom 10–12 timmar ofta en förfrågan om att stoppa ambulansflödet till Sös”. Vad är din kommentar till det?
– Vi har dygnet runt en beredskap och organisation för att hantera situationer och vi bedömer vårdplatsbehov fortlöpande 3 gånger per dygn. Vid behov eskaleras frågor och vi kan om läget så kräver gå upp i beredskap. Ett stabsläge löser förstås inte akuta situationer men tillåter oss samla beslutskompetens för extraordinära åtgärder, vid behov i samverkan med andra sjukhus.
Hur ser du på frågan om ambulansstopp?
– Södersjukhuset verkar i en region och att flytta problem mellan akutsjukhusen är inte svar på en generell hög belastning. Att införa ett s.k. ambulansstopp är en extraordinär åtgärd som kan vidtas endast i särskilda fall. Ett sådant beslut kräver samordning från samtliga involverade sjukhus. Ingen akutmottagning har kapacitet att akut ta över ett ökat antal ambulanser och en omstyrning kan snabbt leda till en mycket svår situation på andra sjukhus.