Nya DXC Technology – en sammanslagning – pratade om att använda patientdata bättre på Vitalis
Hem NYHETER Nya DXC Technology – en sammanslagning – pratade om att använda patientdata bättre på Vitalis

Nya DXC Technology – en sammanslagning – pratade om att använda patientdata bättre på Vitalis

Publicerat av: Redaktionen

Företaget ansvarar bland annat för tekniken som används av ambulanser i Stockholm för att kommunicera med sjukhusen.

IT-Hälsa har träffat företrädare för DXC Technology som är resultatet av en sammanslagning nyligen mellan HP Enterprise Services – ett  Nya DXC Technology - en sammanslagning - pratade om att använda patientdata bättre på Vitalis 2dotterbolag till HPE – och CSC, Computer Sciences Corporation, nu i april i år. Mötet ägde rum på Vitalis i Göteborg. alltså mässan för beslutsfattare som ägnar sig åt verksamhetsutveckling inom hälsa, vård och omsorg.

Robert Wah är global chief Medical officer på det nya sammanslagna bolaget och var med på mässan. Förra året höll han i en key note men i år talade han direkt med olika svenska beslutsfattare – både från myndighetsvärlden och som är chefer för sjukhus. Han berättar att DXC Technology har ansvaret för tekniken som används i ambulanser i Stockholm för att kommunicera med sjukhusen. Dessutom har man ett logistiksystem för vården – där man flyttar både människor och materia – i Göteborg.

Norden visar intresse

Hans bolag är intresserat av utvecklingen inom e-hälsa i Sverige och de övriga nordiska länderna. Robert menar att Norden har ett liknande perspektiv när det gäller att se till att deras medborgare får bästa möjliga hälsa och vård.

Robert har för egen del lång erafenhet av sjuk- och hälsovård i främst USA. Han var ordförande för en läkarorganisation (American Medical Association) 2014-15 och han jobbade länge med samma frågor i amerikanska flottan och på Pentagon. Han är specialist på fertilitetsfrågor och mikrokirurgi. Robert pekar dessutom på att han har bredd. Han har jobbat inom myndighetsvärlden, organisationer och förbund och det privata näringslivet.

Tekniken måste implementeras för att det ska bli fördelar

Robert har sett att de nordiska länderna är intresserade av att investera i teknik som används till information om hälsa och sjukvård – och använda tekniken som ett verktyg.

Roberts kollega Ben Bridgewater som också kommer från det nya sammanslagna bolaget – men från Storbritannien – berättade att han också har en gedigen bakgrund ifrån hälso- och sjukvård. Bens titel är senior principle industry strategist, Healthcare. Han är också knuten till Manchester University.

Ben berättade att man exempelvis tittat på data från operationer. Där har man sett att när man samlar och använder data så blir resultaten bättre. Digital data leder alltså till att man kan få stora fördelar. Patienterna överlever i större utsträckning, de behöver inte ligga lika länge på sjukhus och det här innebär förstås fördelar både för den som erbjuder vården och för befolkningen.

Robert och Ben berättade vidare att DXC Technology inte bara erbjuder teknik utan hjälper dem som ska använda den att göra det på ett bra sätt. Det finns exempel på användare som har uppgraderat till det senaste, exempelvis elektroniska patientdatasystem, men inte fått ut så mycket av det. Tekniken måste vara integrerad i arbetsflödet och affärsplanen annars blir det ingen positiv effekt.

Kan hämta idéer från andra branscher

DXC Technology är ett stort, globalt företag och de ägnar sig inte bara åt hälso- och sjukvård utan verkar i många andra branscher också. Det innebär att de kan hämta idéer från andra som de tror skulle passa också inom hälso- och sjukvård. Ett intressant område där man kommit längre är bankväsendet. Där är det många kunder som aldrig besöker bankkontoren. Från de tankegångarna finns mycket att ta.

Samtidigt är hälsa den största vertikalen på DXC Technology. De har omkring 20 000 anställda som ägnar sig åt den branschen. Det betyder att man kan erbjuda kunden en ansenlig del expertis samtidigt som man har fördel av att DCX Technology är så pass stora inom IT.

-Vi har upptäckt att ofta köper företag flera mindre separata lösningar och får små delar men har ingen övergripande lösning. Vi jobbar med att implementera sådana övergripande lösningar, säger Robert. Det hjälper kunderna att implementera teknologi även om kunden är ett stort företag eller när det gäller hela länder.

A system of record

Vi talar om att bygga ett system där man flyttar data från papper till en digital plattform (a system of record). När det händer kan man analysera det som man har. Det är mycket användbart och gör att man får också ett system för insikter (a system of insights). Ovanpå det bygger man ett system för engagemang (system of engagement). Alla som jobbar, och även  exempelvis försäkringsbolag och patienter, ska kunna ta del av informationen i systemen.

På DXC Technology tycker man också att det är en god och framkomlig väg att jobba vidare med de system som någon redan har. Man kan bygga vidare på det. En patient exempelvis ska inte behöva uppleva att det finns silos där informationen stannar hos enskilda aktörer. Man vill förstås ha bästa möjliga vård eller insats. Det går att integrera information. Man har många exempel på företag som redan fått hjälp med sådan integration runt om i världen.

Lorenzo Care Sutie

Det är många som ger sig in på den här marknaden just nu. Ett intressant exempel på en lösning från DXC Technology är Lorenzo Care Suite. Läs mer på  http://isofthealth.com/en/Solutions/IntegrationEngine.aspx.

Det fanns en digital lösning för patientuppgifter (electronic patient record) som  utvecklats i Storbritannien och den används på över 120 sjukhus. Den finns i stor skala i Storbritannien. Dessutom fanns en lösning för primärvård från Spanien och ett system för social omsorg som används i Norden. Dessa har DXC Technology satt ihop till en holistisk helhet man kallar Lorenzo Care Suite.

Dessutom tycker man det är viktig med engagemang därför har man utvecklat något som heter Patient aid som är ett system för patienter som de kan använda på sina egna enheter. De kan exempelvis se när de ska komma på nästa undersökning. Patient aid ingår i en serie applikationer. Läkare har en annan egen applikation som exempelvis innebär att man kan se resultatet av tester snabbare på en egen enhet. Sjuksköterskor har också en egen app, Nurse aid.

De här systemen gör så att man kan göra de analyser som betyder att vården blir både bättre och billigare. Alla de här byggklossarna kan användas till att bli mer effektiv.

Stort intresse för att förbättra folkhälsan

Robert berättade också att man ser en stark trend som innebär ett intresse för att förbättra hälsan. DXC Technology ägnar sig mycket åt folkhälsa – gruppvis – i Storbritannien och USA. Dessutom har man sett ett stort intresse i de nordiska länderna för just folkhälsa.

I USA behöver man förbättra vården för folk med kroniska sjukdomar. Där har man satt upp ett system för vårdcentraler utan läkare – som kan hjälpa till med vård. Man kan utföra provtagningar och hålla reda på när patienten ska tillbaka till läkaren. Det här programmet startade för några månader sedan och innebär kanske främst en förenkling för patienterna. Robert tycker det ska bli intressant att se hur programmet utvecklas.

Undvik silon

I Storbritannien finns en liknande satsning. Där har man börjat jobba för att undvika silon. Det har ofta hänt att patienter sprungit som ping-pong-bollar mellan olika kliniker. Det vill man undvika genom att ha en bättre överblick. Systemet innebär exempelvis att man ser till att alla nödvändiga tester har tagits och att man har rätt data om patienten. Man använder samma metod för sina patienter som andra företag använder för att hantera kunder.

I Storbritannien har man kontaktat människor som använder mycket vårdinsatser och frågat dem om de vill vara med i det här systemet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>