Hem NYHETER Nya siffror: Sjukskrivningar bland tjänstemän är tillbaka på rekordhöga nivåer

Nya siffror: Sjukskrivningar bland tjänstemän är tillbaka på rekordhöga nivåer

Publicerat av: Redaktionen

Sjukskrivningar bland tjänstemän är tillbaka på rekordhöga nivåer, det visar ny unik statistik från Unionen.

Nya siffror: Sjukskrivningar bland tjänstemän är tillbaka på rekordhöga nivåer 2

Henrik Ehrenberg

– Utvecklingen med ökad sjukskrivning måste bromsas! Det behövs mer fokus på det förebyggande arbetet för att få bukt på de höga sjuksiffrorna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef, Unionen.​

Unionen har undersökt hur sjuka tjänstemän på den privata arbetsmarknaden varit mellan åren 2008 till 2018. Siffrorna visar att sjukfallen bland tjänstemän är tillbaka på rekordhöga nivåer, efter ett mindre trendbrott med ett minskat antal sjukfall år 2015-2017. År 2018 var 14 av 1000 privatanställda tjänstemän sjukskrivna, jämfört med 7 av 1000 tjänstemän år 2008.

– Utvecklingen med ökad sjukskrivning måste bromsas! Arbetsgivarna måste satsa mer på att arbeta systematiskt med arbetsmiljön, säger Henrik Ehrenberg.

Precis som för sjukfrånvaron i samhället i stort är privatanställda kvinnliga tjänstemän sjukskrivna i större utsträckning, jämfört med männen. Bland privata tjänstemän är det dubbelt så många sjukskrivna kvinnor som män. För kvinnor var det år 2018 strax över 20 sjukskrivna per 1000 privata tjänstemän, jämfört med männen där nästan 9 av 1000 privata tjänstemän var sjukskrivna.

Siffrorna visar även att kvinnor drabbas i högre grad av psykisk ohälsa. Av alla sysselsatta på arbetsmarknaden som är sjukskrivna på grund av psykiska sjukdomar är 70 procent kvinnor. Men psykisk ohälsa ökar även bland män. Sedan år 2008 har män som sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa ökat från strax över två av tio till fyra av tio år 2018.

– Det är oroväckande! Arbetsgivare behöver mer kunskap, framförallt om psykisk ohälsa. Det behövs mer fokus på det förebyggande arbete och bättre rehabilitering på arbetsplatsen för att få bukt på de höga sjuksiffrorna, säger Henrik Ehrenberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>