ST-läkaren Susanna Althini gav idén om Gotlands första utbildningsvårdcentral.
Ett centrum där distriktsläkare och utbildningsläkare har möjlighet att utbyta kunskaper, fördjupa sin kompetens och utveckla verksamheten.
När Susanna Althini, just färdig specialist i allmänmedicin, jobbade som ST-läkare på Gotland var hon med och startade upp en utbildningsverksamhet på ön. Hon tror att nyckeln till en fungerande primärvård är att ge läkarna möjlighet att få vara med och utveckla verksamheten och frodas i en miljö där man har möjlighet att utbyta kunskaper i kollegial dialog.
– Utvecklingen i samhället går fort och digitala hjälpmedel trillar in. Om vi ska ha en chans att hänga med och fortsätta erbjuda en vård som är evidensbaserad och rationell så måste specialister och ST-läkare i allmänmedicin få vara med och utveckla framtidens vård. Vi har kännedom om förutsättningarna på golvet och vi behöver vara delaktiga från början när nya hjälpmedel och rön ska implementeras till fungerande rutiner, säger Susanna.
”Vi har kännedom om förutsättningarna på golvet och vi behöver vara delaktiga från början när nya hjälpmedel och rön ska implementeras till fungerande rutiner”
Susanna Althini anser att man behöver stöpa om distriktsläkaruppdraget för att nå bäst resultat i vården. Patientkontakten bör varvas med utvecklingstid. Utvecklingsarbete bör bli ryggrad och livsnerv i distriktsläkaruppdraget. Inte något som man förväntas göra också, inpressat i redan hektiska mottagningsdagar – det är inte hållbart.
– Jag tycker det är viktigt att man väljer att använda all den kompetens som finns i vården på rätt sätt. Vi blir utbildade i åratal för att kunna få ihop den akademiska och kliniska kunskapen som behövs för att det ska bli bra och hållbart, säger Susanna. Att lyfta in och prioritera utvecklingsarbete i distriktsläkaruppdraget är rätt använd kompetens.
Utbildningsvårdcentralen främjar utveckling och samarbete
Susanna menar att ett steg i rätt riktning är utbildningscentralen på Gotland som öppnades för två år sedan. Hon fick syn på idén i Läkartidningen och läste på om hur de hade utvecklat verksamheten på en utbildningscentral i Sandviken.
Se filmen från utbildningscentralen i Sandviken: ”Jag börjar lära känna mina patienter och märker att de kommer tillbaka till just mig”
– Där var arbetsdagarna och arbetssättet upplagt för att man som ST-läkare ska komma in och lära sig ett nytt yrke i en utvecklande miljö, istället för att man jobbar som blådårar individuellt, säger Susanna.
”Utvecklingsarbete bör bli ryggrad och livsnerv i distriktsläkaruppdraget. Inte något som man förväntas göra också, inpressat i redan hektiska mottagningsdagar – det är inte hållbart”
Utbildningsvårdcentralen är en knutpunkt för specialister och ST-läkare inom allmänmedicin på Gotland och är ett samarbete mellan vårdcentralerna Visby Norr, Wisby Söder och vårdcentralerna i Slite och Hemse. En viktig del i verksamheten är de dagliga morgonmötena på en halvtimme. Då samlas läkarna på ön, antingen i person eller via länk och utbyter kunskaper och berättar om sina aktuella patientfall.
– Det är ett jättebra sätt för att få input från sina kollegor när man har stött på något problem. Alla har olika specifika talanger och kunskaper, så det är väldigt givande. Den halvtimmen varje dag är pulsådern i det arbete som drivs på utbildningsvårdcentralen här på Gotland, säger Susanna.
”De dagliga morgonmötena mellan läkarna är pulsådern i det arbete som drivs på utbildningsvårdcentralen här på Gotland”
På utbildningsvårdcentralen har man även infört ett koncept som kallas för fokusveckor. Det är en givande process som pågår i två veckor i varje kvartal när utbildningsläkarna tillsammans med övrig personal granskar patientgrupper med kroniska sjukdomar.
– Då fokuserar vi på en stor patientgrupp i taget. Vi har bland annat fokuserat på diabetes, astma/KOL och hjärtsvikt. När vi hade diabetesveckorna kallade vi in patienter till diabeteskontroller, diskuterade läkemedel med apotekare, bjöd in specialister som konsulter och täckte alla möjliga kunskapsbitar kring sjukdomarna. På det sättet får vi både praktik och teori invävt i varandra, säger Susanna.
Hon ser ett värde i att man som distriktsläkare har utrymme i sin vardag att fördjupa sig och titta i detalj på olika patientgrupper för att förändra och förbättra rutiner. Att göra det tillsammans i verksamheten är roligt och kraftfullt.
”Jag tänker att våra patienter förstår att vi behöver en hållbar och utvecklande arbetssituation. Vi behöver jobba förebyggande med personalens situation för att kunna jobba förebyggande med befolkningens hälsa”
Det senaste året har det varit svårt att få personalen att räcka till då flera läkare pensionerat sig, varit tjänstlediga och varit på sidotjänstgöringar. Förhoppningen är att de genom utbildningsvårdcentralen i förlängningen ska slippa ta in hyrläkare. Just nu är de fortfarande beroende av den utomstående kompetensen. Susanna berättar att de är hoppfulla inför framtiden och främst nu i höst när flera läkare kommer tillbaka, några som nyfärdiga specialister.
Utbildningsvårdcentralen är en knutpunkt för specialister och ST-läkare inom allmänmedicin på Gotland och är ett samarbete mellan vårdcentralerna Visby Norr, Wisby Söder och vårdcentralerna i Slite och Hemse.
– Jag tror att läkargruppen och övrig personal, samt patienter delar samma dröm. Vi vill alla ha en tillgänglig trygg primärvård med hög kvalitet. Jag tänker att våra patienter förstår att vi behöver en hållbar och utvecklande arbetssituation. Vi behöver jobba förebyggande med personalens situation för att kunna jobba förebyggande med befolkningens hälsa, säger Susanna.
Althini hittade sitt kall i livet när hon blev läkare
Gotland erbjuder en utvecklande miljö och Susanna känner att hon har hittat rätt i livet. Från att tidigare ha arbetat inom utvecklingsbiologi på molekylnivå.
– Människor intresserade mig mer än laboratorieförsök. Jag fick ingen kick av forskningsresultat, även om det rent teoretiskt var spännande. Jag behövde få varva bevis med människors berättelser. I dag tycker jag att jag har hittat rätt. Jag lockades av tanken att lära känna patienter och familjer över tid. Det som är allmänmedicinens kärna, att få vara en läkarkontakt för nyfödda så väl som för de gamla och sköra och allt däremellan, säger Susanna.
Se filmen: ”Vi vill känna våra patienter – det är relationen som ger kvalitet”
Familjelivet har hjälpt Susanna att få en balans mellan privatliv och arbete. Hon berättar att det inte blivit kväll- eller helgarbete i så stor utsträckning under småbarnsåren. Familjelivet blev hennes måttstock för vad som är en rimlig arbetsbelastning och har också varit en del av drivkraften bakom idén till den nya utbildningsvårdcentralen Visby Norr. Liksom tanken – det måste få vara roligt att arbeta. Man ska kunna välja att jobba deltid för att privatlivet/familjelivet behöver det, men man ska inte behöva välja att jobba deltid för att jobbet är för tungt och man riskerar utmattning.
”Jag vill se en jobbtillvaro där jag och mina kollegor jobbar heltid för att det är roligt och vi orkar. Där patientarbetet som är kärnan i vårt uppdrag kontinuerligt förädlas genom att vi har ett tydligt prioriterat uppdrag i vilket vi leder utvecklingsarbete framåt, självklart förankrat i vetenskapen”
– Jag vill se en jobbtillvaro där jag och mina kollegor jobbar heltid för att det är roligt och vi orkar. Där patientarbetet som är kärnan i vårt uppdrag kontinuerligt förädlas genom att vi har ett tydligt prioriterat uppdrag i vilket vi leder utvecklingsarbete framåt, självklart förankrat i vetenskapen. Det är väldigt tufft att ha mottagning fem dagar i veckan, så det är viktigt att stöpa om distriktläkaruppdraget så att det blir utvecklande och hållbart. Vi behöver en uppdatering helt enkelt, rensa bort buggar som ansamlats under många år med produktionsfokus i primärvården. ”Distriktsläkare2.0” orkar jobba heltid med att forma framtidens goda primärvård – från golvet – nära patienterna. Jag ser liksom inget annat hållbart sätt att bygga framtidens primärvård, än att locka fler läkare att välja allmänmedicin, säger Susanna.
Tina Berglund