Hem NYHETER Ungdomsmottagningarna i Västerbotten får egen app

Ungdomsmottagningarna i Västerbotten får egen app

Publicerat av: Redaktionen

Nu lanserar Region Västerbotten en app för länets ungdomar som heter Ungdomsmottagning Västerbotten.

Ungdomsmottagningarna i Västerbotten får egen app 3– Det här är ett viktigt steg i att förstärka arbetet med ungas fysiska och psykiska hälsa. Det blir enkelt och lättillgängligt när vi möter unga på deras egen planhalva. Dessutom underlättar vi för ungdomar att nå ungdomsmottagningen under coronaepidemin när många sitter hemma, säger digitaliseringsstrateg Thomas Fritz.

I appen kan ungdomar mellan 13 och 22 år själva boka en tid i mobilen för att träffa en barnmorska, dietist eller psykolog (16–22 år) via video och chatt. De kan bland annat få rådgivning om ångest, stress, nedstämdhet, preventivmedel, könssjukdomar och mat och ätande.

– Det känns jätteroligt att kunna erbjuda en app riktad mot ungdomar, vi ser att behovet finns! Nu blir det lätt för dem att nå oss var de än befinner sig oavsett om det är i skolan, på jobbet eller hemma, säger Eva Holmberg projektledare och legitimerad psykolog vid ungdomshälsan Umeå.

Vill nå ungdomar i hela Västerbotten

Ungdomsmottagningarna har erbjudit videobesök sedan 2017 via appen Mottagning Region Västerbotten tillsammans med andra mottagningar och hälsocentraler, men nu flyttar de alltså ut sitt innehåll och får en egen app.

– När vi körde igång 2017 hade vi 22 besök via appen, 2018 blev det 226 besök och 2019 kom vi upp i 380. I år skulle det vara roligt om vi kunde komma upp i 500, säger Eva Holmberg.

Målet med appen är att nå ungdomar i hela Västerbotten. Den finns tillgänglig i appbutikerna Google Play Butik och App Store.

– Den ökar tillgängligheten och ungdomar som inte har en fysisk ungdomsmottagning eller ungdomshälsa där de bor behöver inte längre resa för att få rådgivning. Nu har de istället ungdomsmottagningen lättillgänglig i sin egen ficka! avslutar Eva Holmberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>