Nytt nätverk för personer som överlevt hjärtstopp och deras närstående
Hem NYHETER Nytt nätverk för personer som överlevt hjärtstopp och deras närstående

Nytt nätverk för personer som överlevt hjärtstopp och deras närstående

Publicerat av: Redaktionen

Var sjätte timme räddas en person till livet i Sverige med hjälp av hjärt-lungräddning (HLR).

Nytt nätverk för personer som överlevt hjärtstopp och deras närstående

Det nationella nätverket för personer som överlevt hjärtstopp och deras närstående startades redan förra året av ett antal engagerade personer som själva drabbats, tillsammans med Riksförbundet HjärtLung och Svenska HLR-rådet.

Nätverket syftar till att erbjuda möjligheter för personer som drabbats och deras närstående att träffas och dela erfarenheter, bidra till en ökad kunskap om livet efter hjärtstopp och vara en pådrivande kraft för att förbättra behandling av hjärtstopp i Sverige.

– Att ha varit med om ett hjärtstopp är en omtumlande upplevelse, oavsett om man är överlevare eller närstående. De flesta som överlever återhämtar sig bra, men svårigheter med minne, koncentration, trötthet och känslomässiga reaktioner är dock relativt vanligt, särskilt den första tiden. Även hos närstående är känslomässiga reaktioner vanliga, berättar Johan Israelsson, forskare och ordförande i HLR-rådets arbetsgrupp vård efter hjärtstopp.

Nätverkets Facebook-grupp är till för personer som överlevt hjärtstopp och för närstående till en person som överlevt.

– Tanken med nätverket är att skapa möjligheter att träffa andra som drabbats, att dela berättelser och få tips, råd och stöd. Det är en omtumlande upplevelse att överleva hjärtstopp, både för den drabbade och för närstående, säger Stefan Jutterdal, själv överlevare efter hjärtstopp och en av flera initiativtagare till nätverket.

Gruppen administreras av Riksförbundet HjärtLung med stöd av Svenska HLR-rådet, men innehållet skapas framförallt av medlemmarna själva.

Varmt välkommen att gå med i gruppen!

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>