Cochleaimplantat förändrar livet för barn och vuxna
Hem NYHETER Cochleaimplantat förändrar livet för barn och vuxna

Cochleaimplantat förändrar livet för barn och vuxna

Publicerat av: Redaktionen

Cochleaimplantat en modern framgångssaga.

Cochleaimplantat förändrar livet för barn och vuxna

Barnplantorna har genom åren publicerat så många reportage om barn och unga som hör med cochleaimplantat.

Vi har varit med och format narrativ om cochleaimplantat som behandlingsform för de som har diagnos dövhet/grav hörselnedsättning.

Glädjen och intresset för cochleaimplantat är ofta stor i majoritetssamhället när berättelser ifrån verkligheten för de som hör med CI publiceras. För de som hör med CI och deras anhöriga är det omvälvande. Barn med CI som har möjligheter i nivå med alla andra barn och kommer att kunna ta plats i vårt gemensamma samhälle. Förutsättningen är dock oftast inkluderad skolgång. I några av de statliga specialskolorna inlemmas ofta barnen in i en döv kultur där teckenspråk, dövidentitet och dövas historia formar skoldagen. I flera specialskolor slutar också många barn som hör med CI att använda sina cochleaimplantat på grund av ringa hörselstimulans och bekräftelse i hur viktigt det är att utveckla hörsel och talspråk. Det är och förblir tragiskt att skolledningar och SPSM inte ser sitt ansvar att samarbeta med CI-kliniker och hörselhabilitering utan fortsätter sitt korståg “teckenspråk till alla”. Att lära sig att läsa är t.ex. en auditiv process.

Sahlgrenska profilerar narrativ om CI på Instagram

Det är bra att vi är fler som presenterar positiva berättelser om vad cochleaimplantat betyder för en ökande andel barn och vuxna som följer den behandling och eftervård som sjukvården rekommenderar. I dagarna kan vi alla på Instagram följa Sahlgrenska universitetssjukhusets profilering av ÖNH-verksamheten inkluderande även CI-behandling.

En ung kvinna som har levt med en progredierande hörselnedsättning berättar

– Jag har en medfödd hörselskada. Det gick ganska bra när jag var yngre, men efter 30 började hörapparaterna få svårt att hjälpa.

Trots detta utbildade hon sig till barnmorska, men med familj med fyra barn fungerade det till sist inte längre. Allt blev besvärligt, som sociala sammanhang, föräldramöten m.m. Hon blev erbjuden cochleaimplantat och när operation var utförd och inkoppling av implantatet gjordes beskrev hon att det var värt all väntan

– I början ville jag inte stänga av den ens på natten. Jag ville höra allt

Hon slutförde utbildningen till barnmorska och hennes besked till alla är

– Det hade aldrig gått utan cochleaimplantat. Jag har fått tillbaka mitt gamla jag. Det finns hjälp att få. Det finns hjälpmedel. Dra er inte för att söka hjälp.

Berättelsen visar vad barn som erhåller CI tidigt kan åstadkomma om de får adekvat stöd i förskola, skola och av interventionsteamen. SPSM tycks ha en något annorlunda agenda.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>