Allt fler dör av narkotika och dödliga drogkombinationer.
För att rädda liv krävs tidiga, förebyggande insatser. Inom ramen för ett pilotprojekt inför Akademiska sjukhuset ökad tillgång till Nyxoid, ett läkemedel som fungerar som motgift mot överdos av heroin och andra opioider och ges i form av nässpray. Satsningen presenteras vid ett seminarium i Almedalen 4 juli.
– Inom beroendevården vill vi bidra till att minska dödsfallen orsakade av opioider och farliga drogkombinationer. Ökad tillgång till läkemedlet Nyxoid är ett viktigt verktyg för att minska den narkotikarelaterade dödligheten. Målgruppen är personer som riskerar överdos eller bevittnar överdos hos andra, säger Åsa Magnusson, sektionschef inom Beroende- och neuropsykiatri vid Akademiska sjukhuset.
Opioider är samlingsnamn för illegala droger såsom heroin och narkotikaklassade, smärtstillande läkemedel som används i sjukvården.
Eftersom motgiftet är helt nytt i Sverige som nässpray genomför sjukhuset med start i juli ett pilotprojekt där 50 patienter, och eventuella närstående eller vänner, får utbildning av läkare i hur de känner igen tecken på opioidorsakad överdos och hur nässprejen används.
Enligt Åsa Magnusson är satsningen i linje med den nationella strategin för samlad alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken (ANDT) vars övergripande mål är att samhället ska vara fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk. Region Uppsalas strategi och handlingsplan utgår från den nationella motsvarigheten och har som mål att minska skador av alkohol och narkotika både i ett förebyggande perspektiv och ett hälsoperspektiv.
– Vårdens utmaning är att hitta nya vårderbjudanden, fokusera på samsjuklighet samt motverka alkohol och narkotikarelaterade dödsfall. Att ha en nollvision innebär att göra både livräddande och tidiga insatser, framhåller Åsa Magnusson.
Cheföverläkaren Tobias Eriksson är ansvarig för pilotprojektet och ser ett behov av att kunna erbjuda fler detta skydd mot överdoser.
– Vi har bra resultat i beroendevården när personer väl kommit i behandling och förändringar skett. Tiden innan är dock väldigt skör och förknippad med stor dödlighet. Nätdroger såsom Fentanyl kan vara dödliga vid en enstaka första kontakt. Därför har motgiftet en jätteviktig roll i prevention mot överdoser med dödlig utgång, säger Tobias Eriksson.
Pilotprojektet presenteras vid seminariet Alkohol, psykisk ohälsa och livshotande drogkombinationer i Almedalen 4 juli. Seminariet arrangeras av U-FOLD, Uppsala universitet, och fokuserar på de möjligheter och den kunskap som man anser att en modern beroendevård måste fokusera på för att nå målen om minskad sjukdom och dödlighet orsakad av alkohol och narkotika.