I dessa coronatider spenderar vi mer tid hemma – både vår arbetstid och fritid.
Mer tid hemma innebär också för många mer skärmtid. En ökad skärmtid kan förvärra eller leda till större synfel och att ögonen blir trötta. Kenneth Nettelbladt Leg Optiker på Klarsynt Östermalm, ger sina fem bästa tips på hur man undviker att belasta ögonen för mycket.
Enligt en ny undersökning från YouGov och optikerkedjan KlarSynt har vuxna en genomsnittlig skärmtid på över fyra timmar och barn tre timmar, vilket är siffror som både ökar och alarmerar. Mer tid framför skärmarna bidrar oundvikligen till större ansträngning för ögonen. När vi jobbar hemma, möten sker digitalt och vi scrollar på telefonen får ögonen inte de pauser lika ofta som de är vana vid under en vanlig arbetsdag.
– Våra ögon är inte gjorda för att spendera så mycket tid som vi gör framför skärmar. Det handlar framförallt om att vi sitter väldigt nära våra skärmar under för lång tid, att vi utsätts för ett blått ljus som kan vara skadligt och som många upplever som obehagligt och stressigt för ögonen. Det är ingen slump att vi ser en ökning av synbesvär i takt med att vi blir mer digitala, säger Kenneth Nettelbladt, leg. optiker på KlarSynt Östermalm.
Undersökningen visar att 7 av 10 lider av ett bekräftat synfel, och ytterligare 11 procent att de misstänker ett synfel. Förutom att fler personer börjar uppleva problem med ögonen så är risken stor att många får förvärrade besvär i takt med att skärmtiden ökar. Barn och ungdomar med mycket skärmtid tillhör en särskild riskgrupp eftersom deras ögon fortfarande utvecklas. De kan ha synbesvär som beror på synfel som i längden kan leda till både inlärnings- och koncentrationssvårigheter.
– Nu när vi sitter mycket hemma är det extra viktigt att man tar pauser från skärmarna någon gång i timmen så att ögonen får vila ordentligt, även om man inte märker av den digitala tröttheten. Annars är vanliga tecken på överansträngdhet huvudvärk, att ögonen svider, känns torra eller trötta, säger Kenneth Nettelbladt.
Fem tips från optiker Kenneth Nettelbladt om hur du tar hand om digitaltrötta ögon:
1. Ta en paus och låt blicken vandra
När vi sitter framför skärmar påverkas ögonen framförallt av att man fokuserar på samma punkt väldigt länge. Sitter du och jobbar framför en skärm hemma? Ta en kort fem minuters paus varje timme och ställ dig vid ett fönster. Titta ut och fokusera på olika punkter för att variera blicken.
2. Gör en ögonövning
Sitt rakt, titta framåt och sträck ut höger arm. Håll pekfingret framför ögonen på en halv arms avstånd. Ha vänster pekfinger ungefär 15 centimeter bakom det högra pekfingret. Titta från finger till finger i jämn rytm under en minut.
3. Minska skärmtiden
Fråga dig själv om du kan göra vissa arbetsuppgifter utan din dator. Kanske kan du anteckna i ett block istället för på datorn? Kan du ta ett telefonmöte istället för ett videomöte, och samtidigt gå en kort promenad eller sätta dig någon annanstans?
4. ”Enter”-knepet
Vi blinkar mycket mindre när vi sitter framför skärmar, vilket gör ögonen torra och mer ansträngda. Ett enkelt knep är att blinka varje gång du trycker på ”enter”-knappen.
5. Gå på en ögon- och synundersökning
Upplever du att din syn förändrats eller om du har huvudvärk, trötta och grusiga ögon så ska du alltid vända dig till en optiker. Kanske behöver du justera din styrka eller ha terminalglasögon när du jobbar? Helst ska man gå på en undersökning varje år.