Både i tätorter och i glesbygd blir det allt vanligare med paketskåp/paketboxar där e-handelskunder på egen hand hämtar ut sina paket.
– Företag som tillhandahåller paketboxar har glömt bort synskadade kunder, säger Synskadades Riksförbunds förbundsordförande Håkan Thomsson.
Med hjälp av en sms-kod eller mobilt Bank-id öppnar konsumenten paketskåpet och tar ut sin vara. I dagsläget är konsumenter med synnedsättning utestängda från att hämta beställda varor i en paketbox.
Den 20 maj uppmärksammas Världsdagen för medvetenhet om digital tillgänglighet.
– Vi bjuder in aktörerna i branschen till en dialog för att tillsammans hitta konstruktiva lösningar för tillgängliga paketskåp, säger Håkan Thomsson.
Paketskåpen har ingen talad information som upplyser kunden om var skåpluckan är.
– E-handel kan underlätta inköpen för personer med synnedsättning om hemsidor och appar är tillgängliga. Men hela köpkedjan från beställning till uthämtning måste fungera, säger Synskadades Riksförbunds intressepolitiska handläggare Henrik Götesson.
Bakgrund
- E-handeln skapar nya möjligheter för synskadade att se vilka varor som finns om webbplatsen eller appen är tillgänglig.
- Pekskärmar för att exempelvis ange pinkoder fungerar endast om de har talstöd.
- Från och med 2025 ska e-handeln vara tillgänglig enligt EU:s tillgänglighetsdirektiv.
Global Accessibility Awareness Day
Torsdagen den 20 maj uppmärksammas Världsdagen för medvetenhet om digital tillgänglighet, Global Accessibility Awareness Day (GAAD).
Syftet med dagen är att öka kunskaperna om digital tillgänglighet och inkludering för personer med funktionsnedsättning.