Gåtan om effekten av fysisk träning vid Myasthenia Gravis behöver ett svar
Hem NYHETERFORSKNING Gåtan om effekten av fysisk träning vid Myasthenia Gravis behöver ett svar

Gåtan om effekten av fysisk träning vid Myasthenia Gravis behöver ett svar

Publicerat av: Redaktionen

Hittills saknas större vetenskapliga studier om hur fysisk träning påverkar muskeltröttheten och sjukdomsförloppet vid Myasthenia Gravis (MG), både på kort sikt och över tid.

rehabcollage-2Eftersom sjukdomen drabbar neuromuskulärt anser Neuroförbundet att det är absolut nödvändigt med ett vetenskapligt underlag för att utforma rekommendationer avseende fysisk träning för MG-patienter. Mot bakgrund av de välkända positiva hälsoeffekter som träning har för friska och även vid en rad sjukdomstillstånd är det av stor betydelse att kunna kartlägga hur fysisk träning tolereras av MG-patienter, om samma och/eller andra positiva effekter kan ses även för dem, eller om träning på det stora hela är till nackdel för sjukdomsförloppet.

”Människor med neurologisk diagnos behöver svar på vad som kan hjälpa till att lösa problem i deras vardag, exempelvis vilken effekt fysisk träning har vid Myasthenia Gravis. Därför stödjer Neuroförbundet Elisabet Westerbergs patientnära forskning på Uppsala Akademiska sjukhuset i Uppsala med 250 000 kronor”. Säger Lise Lidbäck, Neuroförbundets Förbundsordförande

Hälsonyttan av fysisk träning är välkänd och nästintill dagligen kommer nya forskningsrön som ytterligare bekräftar positiva effekter av träning vid olika sjukdomstillstånd. Trots att Myasthenia Gravis är en sjukdom som leder till muskeltrötthet, är det fortfarande okänt hur fysisk träning, såväl kortsiktigt som långsiktigt, påverkar sjukdomsförloppet. Det är därför oklart hur personer med sjukdomen kan motionera – om alls – för att ta del av allmänt hälsonyttiga träningseffekter. Det finns nylig genomförd pilotstudie som visar att personer med lindrig sjukdomsaktivitet på ett säkert sätt kan träna enligt allmänna motionsråd och även fått indikationer på att träningen skulle kunna vara till godo, men det behövs uppföljande forskning.”

Träningsstudier är arbetsintensiva och kostsamma och stipendiet från Neuroförbundet har möjliggjort att vi omgående har kunnat inleda en sådan uppföljande studie, för att få ytterligare kunskap om träningens effekter vid Myasthenia Gravis.” Säger Elisabet Westerberg, doktorand vid Uppsala Universitet och läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala

Neuroförbundets stipendium utdelning

Datum: Fredagen den 14 oktober 2016
Tid: Klockan 15.00
Plats: Bollnäs folkhögskola, Skolallén 10 i Bollnäs

Fakta om Myasthenia Gravis (MG)

Myasthenia gravis är en muskelsjukdom som angriper impulsöverföringen från nerv till muskel. Följden blir att musklerna tröttas ut på ett onormalt sätt. Ibland angrips enstaka muskler, ibland många. Besvären varierar starkt. Efter ansträngning ökar svagheten i musklerna påtagligt. Mer information om Myasthenia Gravis (MG) finner ni på neuroförbundet.se.

Fakta om Neuroförbundet

Neuroförbundet delar ut, efter särskild ansökan, 4 miljoner kronor under 2015. För att ytterligare stimulera patientnära forskning delas det årligen ut två till tre stipendier som får dela på ytterligare en miljon kronor. Neuroförbundet delar årligen ut bidrag för att stödja medicinskt forsknings- och utvecklingsarbete om neurologiska sjukdomar och/eller funktionsnedsättningar. Neuroförbundet ska också stödja socialt och beteendevetenskapligt forsknings- och utvecklingsarbete inom området. Klinisk anpassad forskning som direkt kommer Neuroförbundets medlemmar till gagn prioriteras. Anslag för forskning och utveckling kan enligt de särskilda bestämmelserna sökas till forsknings och utvecklingsarbete inom medicin och beteendevetenskap med främst social inriktning vilka avser neurologiska sjukdomar/skador. Forskning inom det kliniska fältet och forsknings- och utvecklingsarbete med sikte på klinisk eller praktisk tillämpning med hänsyn till funktionsnedsättande behov ska äga företräde.

Hos Neuroförbundet får du och närstående råd och tips om Myasthenia Gravis, kan dela erfarenheter och läsa om framsteg inom neurologisk forskning, vård, behandling och rehab. Mer information om Neuroförbundets forskning finner ni på www.neuroforbundet.se/forskning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>