Hem AI Proteomdata baserade på Immunovias IMMray-plattform möjliggör differentialdiagnos av svårbedömda autoimmuna sjukdomar

Proteomdata baserade på Immunovias IMMray-plattform möjliggör differentialdiagnos av svårbedömda autoimmuna sjukdomar

Publicerat av: Redaktionen

Immunovia, ett diagnostikföretag som utvecklar mycket noggranna, blodbaserade tester för tidig upptäckt av cancer och autoimmuna sjukdomar, rapporterar idag resultat från en studie från deras utvecklingspipeline.

Proteomdata baserade på Immunovias IMMray-plattform möjliggör differentialdiagnos av svårbedömda autoimmuna sjukdomar 3Studien, som är publicerad i peer review tidskriften Journal of Proteome Research, presenterar för första gången proteomdata som gör det möjligt att särskilja fyra olika inflammatoriska reumatiska sjukdomar (IRD).

Tidig och korrekt diagnos av inflammatoriska reumatiska sjukdomar är för närvarande en klinisk utmaning på grund av den mångfald av symptom som patienterna uppvisar. Syftet med studien var att generera profiler av proteinuttryck som särskiljer fyra systemiska IRD, tillstånd som kan leda till allvarliga och ibland bestående funktionshinder, ökad sjuklighet och förtida dödlighet om de lämnas obehandlade.

Totalt 316 serumprover som samlats in från patienter med Systemisk Lupus Erythematosus (SLE), ANCA-associerad systemisk vaskulit (SV), reumatoid artrit (RA) och Sjögrens syndrom (SS) samt friska kontroller analyserades med hjälp av Immunovias rekombinanta antikroppsmikroarray (IMMray®). Särskiljande proteinuttrycksprofilering undersöktes med Wilcoxon signerade rankingtest. Med hjälp av avancerad bioinformatik och state-of-the art algoritmer för klassificering kunde därmed kondenserade biomarkörpaneler identifieras som återspeglar varje sjukdom.

Huvudförfattaren Mattias Ohlsson, professor i beräkningsbiologi och biologisk fysik vid Lunds universitet kommenterar: ”I denna studie kunde vi klassificera de inkluderade, enskilda IRD-tillstånden med hög noggrannhet, dokumenterat med värden för ROC area under the curve (ROC AUC) på mellan 0,96 och 0,80. Grupperna med IRD-tillstånd kunde särskiljas från friska kontroller med ett ROC AUC-värde på 0,94. Vi bedömer att dessa data ger stöd för att IMMray® kan användas för att återspegla den biologiska komplexiteten hos autoimmuna sjukdomar.”

Patrik Dahlen, VD, Immunovia tillade: ”Autoimmuna sjukdomar är ett globalt hälsoproblem som påverkar miljontals människor runt om i världen och behovet av avancerade, kliniska verktyg för tidig och särskiljande diagnos är akut. Dessa resultat tyder på att användningen av en multiplexbaserad metod såsom IMMray® är mycket lämplig för att förstå multifaktoriella sjukdomar som till exempel autoimmuna sjukdomar. Tidig diagnos kommer i sin tur att bidra till att förhindra allvarliga organ- och vävnadsrelaterade skador. Vi kommer att införliva dessa signaturer och utvärdera dem ytterligare inom vårt discoveryprogram för autoimmuna sjukdomar.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>