Region Stockholm utbildar fler specialister i allmänmedicin så fler kan få en egen fast läkare på sin vårdcentral
Hem HÄLSA Region Stockholm utbildar fler specialister i allmänmedicin

Region Stockholm utbildar fler specialister i allmänmedicin

Publicerat av: Redaktionen

I dag har en läkare på en vårdcentral i Region Stockholm i genomsnitt ansvar för drygt 2 000 patienter.

Många läkare har fler patienter än så. Det gör att många beskriver att det kan vara svårt att få en tid och att många läkare har en tung arbetsbörda.

2022 presenterade Socialstyrelsen ett riktvärde på 1 100 patienter per fast läkare. Det är en nivå som väntas göra det möjligt för patienter att lättare få tid och för läkarna att hinna med sitt arbete. Forskning visar att en stark primärvård där varje patient får en egen fast läkare leder till att vårdens kvalitet förbättras och behovet av sjukhusvård minskar.

För att nå Socialstyrelsens riktvärde behövs det fler specialister i allmänmedicin. På Mittenkoalitionens förslag beslutar därför hälso- och sjukvårdsnämnden att Region Stockholm under de kommande tio åren ska utöka antalet specialiseringstjänstgöringar (ST) i allmänmedicin i en så stor omfattning att det går att nå Socialstyrelsens mål. I dagsläget finns det 650 ST i allmänmedicin. 2027 ska det finnas cirka 760–780 och till åren 2032–2034 är målet omkring 900 patienter per läkare.

Region Stockholm utbildar fler specialister i allmänmedicin så fler kan få en egen fast läkare på sin vårdcentral– Att Mittenkoalitionen nu beslutar en plan för att kraftigt utöka antalet utbildningsplatser i allmänmedicin är en förutsättning för att alla ska kunna få en egen fast läkare på sin vårdcentral och att varje läkare ska få ett lagom många patienter, säger Talla Alkurdi (S), Hälso- och sjukvårdsregionråd.

Med det utökade antalet ST i allmänmedicin beräknas antalet som blir färdiga specialister varje år växa från dagens ca 100 per år till 150 per år, en ökning med 50 procent.

För 2024 är 24 miljoner kronor avsatta i budget för att finansiera årets ökning av antalet ST i allmänmedicin. För åren därefter väntas kostnaderna öka när antalet ST växer ytterligare.

– Att vi får fler specialister i allmänmedicin är helt grundläggande för att vårdcentralerna ska fungera som det är tänkt. Som patient ska du kunna ringa din vårdcentral och få en tid samma dag om det behövs. När fler får hjälp i rätt tid och på rätt nivå leder det till att hela sjukvårdssystemet fungerar bättre, säger Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd.

I den plan som hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar för att öka antalet ST i allmänmedicin pekas flera insatser ut för att säkra utbildningskvaliteten, stimulera forskning och säkra tillgången till de tjänstgöringar som ST-läkare i allmänmedicin behöver göra förutom på vårdcentral, det vill säga inom psykiatri, barn- och ungdomsverksamhet, gynekologi och akutverksamhet.

Vidare är det Mittenkoalitionens mål att primärvårdens andel av sjukvårdsbudgeten ska öka framöver. Det är viktigt inte minst för att vårdcentralerna ska kunna anställa de färdiga specialisterna i allmänmedicin.

– Det här är en av våra viktigaste satsningar för god och nära vård. Det är en viktig pusselbit i arbetet med att ge tidiga insatser för att förebygga mer allvarlig ohälsa, både fysisk och psykisk, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>