Robotar i laboratoriet ger bättre arbetsmiljö och snabbare provsvar
Hem NYHETER Robotar i laboratoriet ger en bättre arbetsmiljö och snabbare provsvar

Robotar i laboratoriet ger en bättre arbetsmiljö och snabbare provsvar

Publicerat av: Redaktionen

Region Skånes laboratorier tar varje dag emot 25 000 prover.

När det toppmoderna laboratoriet på nya sjukhusområdet i Malmö står klart kommer proverna där att hanteras av robotar.

Laboratorieverksamheten har haft en snabb utveckling och antalet prover som behöver analyseras har ökat. Samtidigt är det ont om kvalificerad laboratoriepersonal och då är det särskilt viktigt att hushålla med resurserna.

– Den främsta anledningen till att vi inför labbrobotar är att arbetsmiljön förbättras för laboratoriepersonalen. Tid frigörs för att utföra andra arbetsuppgifter. Medarbetare slipper monotona arbetsuppgifter som att lyfta transportlådor, packa upp och sortera prover. De kan i stället koncentrera sig på diagnostik och kvalitetsarbete, säger Petter Hannerz, verksamhetsutvecklare i Region Skåne.

Robotar i laboratoriet ger bättre arbetsmiljö och snabbare provsvarTill hösten installeras labbrobotar i nya den servicebyggnaden i Malmö. Servicebyggnaden är den nya logistik- och laboratoriebyggnaden och ”navet” på nya sjukhusområdet med nya toppmoderna lösningar för logistik.

Förutom sjukhuset i Malmö, kommer även laboratoriemedicin i Lund att få labbrobotar. Men avtalet med leverantören ger möjlighet att installera labbrobotar även på övriga akutsjukhus i Skåne.

Med det nya automatiserade systemet för hantering av transportlådor och prover kommer Region Skåne att ligga i framkant när det gäller automatisering av kliniska laboratorier.

Så här går det till när ett prov tas

  • Sjukhusen och vårdcentraler i Skåne beställer provsvar. Bara till laboratoriet i Malmö kommer varje dag cirka 6 000 prover.
  • Flera gånger varje dag kör bilar med transportlådor med prover från vårdcentraler och sjukhus i Skåne.
  • Proverna packas upp ur transportlådorna. De sorteras i ett robotiserat system som kommer att installeras i ankomstzonen i den nya servicebyggnaden i Malmö.
  • En mobil robot, så kallad labbrobot, transporterar sedan proverna via en hiss till laboratoriet på tredje våningen.
  • De flesta av proverna transporteras direkt till laboratoriets helautomatiserade analysbana för vidare hantering, medan en del hanteras vidare manuellt.
  • Provrören transporteras på en bana till olika analysinstrument där de analyseras. Prover hamnar till slut automatiskt i ett kylskåp för förvaring under en viss tid.
  • Ingen rör vid provet. I de flesta av fallen med proverna kommer den enda person som rör provröret att vara vårdpersonal som tar provet. Därefter sker de övriga momenten som gäller det fysiska provröret helt automatiskt.
  • I en del fall måste en biomedicinsk analytiker bedöma och granska provresultaten innan svar lämnas ut.

På skane.se kan man se en film om labrobotar

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>