Robotdammsugaren kan underlätta vardagen för äldre
Hem ÄLDREOMSORG Robotdammsugaren kan underlätta vardagen för äldre

Robotdammsugaren kan underlätta vardagen för äldre

Publicerat av: Redaktionen

Tech i all ära, men en ny undersökning visar att robotdammsugare kan vara ett viktigt stöd för att underlätta vardagen.

Tack vare att den kan städa under låga möbler och är enkel att använda är de ett bra hjälpmedel för städning i hemmet och kan fungera som komplement till hemtjänst och städhjälp.

Ett rent hem bidrar även till bättre hälsa när immunförsvaret blir sämre.

Att dammsuga är för många en självklarhet, men i takt med att vi blir äldre kan det vara både tungt att gå runt med dammsugaren och svårt att komma åt inne i hörnen eller under låga möbler. Neato, som tillverkar och designar intelligenta robotdammsugare, har låtit Norstat undersöka svenskarnas attityder kring just robotdammsugare.

I studien är det enbart 21 procent av svenskarna i åldern 61-79 år som uppger att de har en robotdammsugare. Även om statistiken visar att majoriteten av de som har en är i åldern 25-40 år så finns det inget som tyder på att robotdammsugaren är bättre lämpade för en yngre målgrupp – snarare tvärtom.

Håll dig frisk med ett renare hem

Som äldre blir immunförsvaret sämre, vilket innebär att vi är mer infektionskänslig och återhämtar oss långsammare efter en infektion. Ett städat hem är bra för vår mentala hälsa, men det är också ett första steg i att hålla hemmet fritt från bakterier och virus något som är extra viktigt när vi blir äldre. Studien visar att 67 procent av personerna i åldern 61-79 har städhjälp och därför inte ser något behov av en robotdammsugare. På samma sätt som städhjälp underlättar tillvaron kan robotdammsugaren hjälpa till vid den vardagliga städningen.

Robotdammsugaren kan underlätta vardagen för äldreMed en robotdammsugare kan städningen på ett smidigt sätt ske dagligen och det enda som behövs är internetuppkoppling då robotdammsugaren startas via en app på din smarta telefon. På så vis försvinner smuts och damm snabbare, jämfört med besöken av städfirman. Allergener och kvalster minskar vilket bidrar till renare luft i hemmet, exempelvis fångar Neatos senaste premium modeller upp till 99,97 procent av allergenerna tack vare HEPA-filter och förbättrad dammupptagningsförmåga.

Förenklar vardagslivet 

Studien visar att önskan om en bekväm tillvaro står högt på listan till varför man väljer att köpa en robotdammsugare. Dammsugaren har sedan den lanserades varit ett viktigt inslag i våra hem och tack vare teknikutvecklingen har produkten utvecklats med nya funktioner och många som är användbara för dig som är äldre.

Förmågan att komma under låga möbler, är enkel att använda, rengör i hörn, och att kunna känna av andra objekt i rummet är några av de funktioner som äldre svenskar värderar högst. Undersökningen visar även att robotdammsugaren är ett viktigt hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning, då de är ett bra stöd om man inte har möjlighet att använda en vanlig dammsugare. Bland de i åldern 61-79 år som har en robotdammsugare uppger att de använder den ofta och över hälften svarar att de använder den dagligen eller flera gånger i veckan.

Flera av respondenterna i åldern 61-79 svarade även att bra batteritid är en funktion som de värdesätter vid köp av en robotdammsugare, vilket är förståeligt då över hälften av dem bor i hem som är mellan 100-200 kvadratmeter stora. Neatos två nya modeller har batteritid om 200 respektive 300 minuter, just för att kunna klara av att städa i stora hem.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>