Säsongen för flera barnåkommor är här – men frågetecknen bland föräldrarna är många
Hem UNDERSÖKNING Säsongen för flera barnåkommor är här – men frågetecknen bland föräldrarna är många

Säsongen för flera barnåkommor är här – men frågetecknen bland föräldrarna är många

Publicerat av: Redaktionen

Under den senaste veckan har Apotek Hjärtat sett en försäljningsökning av lusmedel med 19 procent, jämfört med veckan innan*.

Chefsapotekaren ser det som ett tecken på att säsongen för hårlöss är igång – samt som en tydlig startsignal för många av höstens barnåkommor.

Nu när hösten närmar sig, och skolor och förskolor fylls med lekande barn, ökar risken för att de smittar varandra med virus, infektioner, bakterier och löss. Samtidigt visar en ny Sifo-undersökning att stjärtfluss, mollusker och svinkoppor alla tillhör vanliga åkommor som många föräldrar med yngre barn anser sig ha liten kunskap om, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Stjärtfluss sticker ut

I en ny Sifo-undersökning har Apotek Hjärtat kartlagt föräldrars kunskap om vanliga barnåkommor. En åkomma sticker ut som särskilt oklar för många – stjärtfluss. Nio av tio föräldrar med hemmavarande barn i åldern 0–5 år (89 procent) uppger att de har liten kunskap om stjärtfluss. Men undersökningen visar även att frågetecknen är många vad gäller flera andra åkommor som framför allt kan drabba barn under hösten och vintern – till exempel mollusker (69 procent), krupp (65 procent) och springmask (60 procent).

 • Att vara påläst om åkommor som kan drabba ditt barn är viktigt för att kunna förebygga, lindra och behandla dem på hemmaplan, men även för att veta när man behöver uppsöka vård. Exempelvis kan man förebygga eller lindra stjärtfluss på egen hand, men om ens barn drabbas krävs ofta behandling med antibotika, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Säsongen för flera barnåkommor är här – men frågetecknen bland föräldrarna är många

Män upplever sig ha lägre kunskap

Många pappor med hemmavarande barn i åldern 0–5 år har liten kunskap om många vanliga barnåkommor – i alla fall om man frågar dem själva. Bland annat uppger betydligt fler pappor att de har liten kunskap om atopiskt eksem (69 procent), jämfört med mammor (51 procent). Fler pappor uppger även att de har liten kunskap om hårlöss (45 procent), jämfört med mammor (28 procent).

Topplista: Barnåkommor föräldrar med hemmavarande barn i åldern 0–5 år upplever sig ha liten kunskap om
 1.  Stjärtfluss (89 procent)
 2. Mollusker (69 procent)
 3. Krupp (65 procent)
 4. Svinkoppor (64 procent)
 5. Atopiskt eksem (61 procent)
 6. Springmask (60 procent)
 7. Kolik (56 procent)
 8. Höstblåsor (53 procent)
 9. RS-virus (46 procent)
 10. Halsfluss (42 procent)

För den som är osäker finns bra information tillgänglig online, och på Apotek Hjärtat går det alltid att få rådgivning av erfarna farmaceuter kring hur man kan lindra, förebygga och – i vissa fall – helt undvika dessa åkommor. Samt råd om när man bör uppsöka vård för ytterligare rådgivning och eventuell behandling.

Det här är stjärtfluss

Har ditt barn klåda eller smärta runt ändtarmsöppningen eller i underlivet? Är huden röd och svullen eller sårig? Då kan ditt barn ha drabbats av stjärtfluss, en infektion som orsakas av streptokocker – bakterier som också orsakar bland annat svinkoppor och halsfluss. Streptokocker överförs via direktkontakt med andra människor eller droppkontakt vid nysningar/hostningar. Stjärtfluss behandlas oftast med antibiotika, men går att förebygga genom att bland annat upprätthålla god hygien. Om ditt barn har drabbats av stjärtfluss går det att lindra besvären genom att lufta stjärten – klä ditt barn i luftiga byxor, gärna av bomullsmaterial, och låt ditt barn gå utan blöja om möjligt.

*Vecka 34, 2023 jämfört med vecka 33, 2023.

Undersökningens resultat i korthet:
 • Nio av tio föräldrar med hemmavarande barn i åldern 0–5 år (89 procent) uppger att de har liten kunskap om stjärtfluss.
 • Fler än två av fem (42 procent) uppger att de har liten kunskap om
 • Sju av tio (69 procent) uppger att de har liten kunskap om mollusker. Det är betydligt fler pappor (73 procent) som uppger detta, jämfört med mammor (64 procent).
 • Fler än varannan (53 procent) uppger att de har liten kunskap om höstblåsor.
 • Fler än tre av fem (64 procent) uppger att de har liten kunskap om
 • Tre av fem (60 procent) uppger att de har liten kunskap om springmask. Det är fler pappor (65 procent) som uppger detta, jämfört med mammor (53 procent).
 • Fler än två av fem (46 procent) uppger att de har liten kunskap om RS-virus.
 • Tre av fem (61 procent) uppger att de har liten kunskap om atopiskt eksem. Bland pappor ökar siffran till sju av tio (69 procent), jämfört med varannan mamma (51 procent).
 • Fler än tre av fem (65 procent) uppger att de har liten kunskap om
 • Fler än varannan (56 procent) uppger att de har liten kunskap om
 • Nära två av fem (37 procent) uppger att de har liten kunskap om hårlöss. Det är betydligt fler pappor (45 procent) som uppger detta, jämfört med mammor (28 procent).

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>