Sciety reser nytt kapital till läkemedelsbolag inom fettrelaterade sjukdomar
Hem NYHETER Sciety reser nytt kapital till läkemedelsbolag inom fettrelaterade sjukdomar

Sciety reser nytt kapital till läkemedelsbolag inom fettrelaterade sjukdomar

Publicerat av: Redaktionen

Lipigon Pharmaceuticals har rest 8 Mkr i en nyemission för att finansiera sin fortsatta pre-kliniska utveckling av läkemedel inom fettrelaterade sjukdomar, s.k. lipidrelaterade sjukdomar.

Sciety reser nytt kapital till läkemedelsbolag inom fettrelaterade sjukdomar 1

Andreas Lindblom, VD för Sciety

Störningar i kroppens hantering av fetter orsakar folksjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdom men även en rad sällsynta sjukdomar där tillräckliga behandlingar saknas.

Baserat på expertis från Umeå Universitet arbetar bolaget parallellt inom flertalet indikationer.

Särskilt fokus ligger på särläkemedel och det längst gångna projektet är inom Homozygot Familiär Hyperkolesterolemi (HoFH), där Lipigon använder sig av en ny mekanism för att förändra de skadligt höga fettnivåerna.

Utvecklingen sker i samarbete med det tyska bolaget Secarna, vars plattform för antisensteknologi används för framtagande av läkemedelskandidaten.

”Vi på Sciety ser stor potential i behandlingar där man utnyttjar väldokumenterad kunskap inom genetik för att skapa riktade behandlingar. Genom att agera på gen-nivå kan man påverka slutprodukterna, det vill säga proteinerna, i ett tidigt skede,” berättar Andreas Lindblom, VD för Sciety.

Bolagets läkemedelsprogram bygger på lång erfarenhet inom forskning på kroppens hantering av fetter. Genom att rikta in sig på sjukdomar där det idag saknas behandlingar som ger tillräckligt god effekt kan bolaget snabbare nå marknaden och samtidigt bygga en grund för att på sikt bredda sig till större folksjukdomar.

I emissionen om 8 Mkr deltog investerare från Scietys nätverk tillsammans med befintliga ägare. Bolaget siktar på en börsnotering under 2020 inför start av studier i människa.

”Vi är mycket glada för den genomförda emissionen och hälsar alla nya ägare välkomna till Lipigon. Vi kommer nu att fortsätta arbetet med de pre-kliniska studierna, med målet att kunna välja slutgiltig läkemedelskandidat för vårt huvudprogram under 2019”, berättar Stefan K Nilsson, VD för Lipigon Pharmaceuticals.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>