Hem TEKNIK Sectra får order på regionsövergripande lösning för digital patologi i Storbritannien

Sectra får order på regionsövergripande lösning för digital patologi i Storbritannien

Publicerat av: Redaktionen

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (STO: SECT B) ingår ett femårigt avtal med North Tees and Hartlepool NHS Foundation Trust för att leverera en regional lösning för digital patologi till tio vårdregioner inom Northern Cancer Alliance.

Sectra får order på regionsövergripande lösning för digital patologi i Storbritannien 3Lösningen skapar förutsättningar för en effektivare cancervård genom att patologerna får snabb tillgång till patologibilder samt möjlighet att digitalt dela dem och relaterad information mellan avdelningar och sjukhus.

– Digital patologi kommer möjliggöra samverkan över större geografiska områden och minska varianser i diagnostiken, särskilt inom cancervården och under multidisciplinära ronder. Det här är en av de största och mest spännande förändringarna inom patologin under den senaste generationen, säger Paul Barrett, histopatolog på County Durham and Darlington NHS Foundation Trust och en av två kliniska rådgivare i projektet.

Dr Sonali Natu, histopatolog på North Tees and Hartlepool NHS Foundation Trust och den andra kliniska rådgivaren i projektet fortsätter:

Som ett sammankopplat sjukvårdsystem behöver vi förflytta oss från isolerade silos till integrerade system. Den här lösningen kommer ta oss och våra patienter en god bit på vägen. Att kunna komma åt patologibilder digitalt och använda digitala verktyg för att granska dem leder till smidigare samarbeten, förbättrad patientvård och mer likvärdig sjukvårdvård.

Lösningen kommer användas av 115 patologer i regionen, som årligen utför cirka 300 000 undersökningar.

Med Sectras IT-lösning kan de se regionens alla patologibilder och få en fullständig patienthistorik i ett och samma system.

När de fysiska glasen med vävnadsprover scannas till digitala bilder blir både aktuella och tidigare bilder tillgängliga oberoende av tid och plats. Med digital patologi får patologerna även tillgång till funktioner som inte finns vid granskning i mikroskop. Lösningen hjälper patologer med kritiska beslutspunkter såsom gradering och mer precis mätning. Den digitala tekniken möjliggör också bland annat bildanalys som förbättrar precisionen av uppgifter såsom att räkna celler. Även second opinions, arbetsfördelning och specialistkonsultationer underlättas.

Svarsrapporteringen inom regionen kommer att drivas från kundernas IT-lösning för granskning av medicinska bilder, PACS (Picture Archiving and Communication System), och integreras med flera lokala laboratoriedatasystem. Det gör det möjligt att optimera resursallokeringen inom regionen och fördela fall till den mest lämpade specialisten i regionen när så behövs. Utökningen av kontraktet signerades under det fjärde kvartalet av räkenskapsåret.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>