Det gäller att skapa trygghet för dem med särskilda behov. Men vad det främst handlar om – det som gör att inUse och Sensagon så gärna samarbetar – är viljan att sätta människan i centrum.
– Vi utgår från vad individen efterfrågar, säger Eric Pettersson, Business Manager på Sensagon.
Människor med kognitiv svikt. Som bor på gruppboenden eller i hemmet. De behöver hjälp för att vardagen ska bli bra, många behöver särskilt stöd för att överhuvudtaget kunna gå ut. Annars kan de vara fast i att kolla spisen, strykjärnet, om balkongdörren verkligen är låst och så vidare, och så vidare.
Sensagon har produkter som hjälper de här människorna. Sensorer, tydliga kontrollpaneler, enkla nyckelbrickor och delningsmöjligheter av information som underlättar, som alltsammans bidrar till ökad livskvalitet.
Och inUse ska hjälpa till i det fortsatta arbetet med att förbättra produkterna som nu också mer och mer är på väg ut i världen.
– Vi såg tydligt att inUse hade ett annat tänk än de andra som konkurrerade. inUse hade en vinkel som också följde det som är vårt mål – att skapa en skillnad för individer i vardagen som behöver hjälp och stöd, att öka livskvaliteten för dem, säger Eric Pettersson, Business Manager på Sensagon.
– Vad som gör detta extra intressant är att man hjälper till att skapa nåt som har betydelse för folk, som förbättrar deras vardag och som till utseendet hamnar inom interiör och lifestyle istället för i klassiska hjälpmedel-kategorin. Kul att jobba med ett sånt projekt, säger Therese Dekker, Product Designer på inUse.
Inte minst på sistone, i den pågående hem-tech-vågen, kan man missta sig att det här handlar om smarta hem-produkter. Olika sammankopplade enheter som man kan ha kontroll över på distans. Men i gruppboenden för äldre, eller yngre, handlar det om mycket mer än att kunna ändra färg på lampan genom en knapptryckning.
– Det finns inga aktörer på marknaden som riktar sig mot den här målgruppen som vi har, personer som vobblar i vardagen, med minnessvikt, ångest och oro. De här personerna fixar inte smarta hem-lösningar med en app, säger Eric Pettersson.
– Vi har vår lilla nisch. Man har en symbolpanel och sedan har vi en liten nyckelbricka som man kan ha i fickan. ”Låste jag dörren?”, man tar upp nyckelbrickan och kontrollerar. Så det är väldigt enkelt system. Men det är väldigt, väldigt viktigt.
– Framför allt är det en trygghetsskapande lösning så att du i lugn och ro kan lämna din bostad. Du har symbolpanelen vid ytterdörren och där kan du se att kaffebryggaren är påslagen, då kan du stänga av den och sen gå tillbaka till dörren, så ser du att den är avstängd. Allting är frid och fröjd och då kan du tryggt lämna din bostad.
Med inUse karakteristiska användarcentrerade perspektiv är arbetet i full gång.
– Vi ska ta fram ett formspråk för produktsortimentet, en helhetsbild av alla enheterna. Vi kommer stötvis ta fram varje enhet och gå in på detalj, säger Therese Dekker.
Kan vara på väg mot Kina
Och det kan bli stort, det är tänkt att bli stort. Utöver den svenska marknaden som Sensagon redan är stora på, och den norska, ligger världen öppen.
– Det börjar röra på sig, vi är vi på väg in i Finland med en partner och sedan så hade jag ett möte nyligen med ett bolag som såg att det här skulle passa den kinesiska marknaden. I så fall handlar det om helt andra volymer. Det finns exempelvis en stor amerikansk aktör där våra produkter skulle passa och de har 7-800 äldreboenden, säger Eric Pettersson.
Sensagon är en del av GPBM Nordic och ägarna har en bild av att bolaget med de smarta sensorprodukterna inom kort står på egna ben och fortsätter att utvecklas för att bli riktigt framgångsrikt.
Vad gäller samarbetet Sensagon och inUse emellan, så hoppas båda parter att det är något långtgående.
– Primärt nu är det design på de första produkterna fram till sommaren, men sen fortsätter vi produkt för produkt. Det är inget hafsverk utan ett långsiktigt jobb som får ta den tid det tar, hellre att det tar extra tid och att det blir riktigt bra, säger Eric Pettersson.
– De vill ha hög kvalitet i produkterna och att det ska produceras i Sverige, vilket har ett högt internationellt värde. Vi hoppas på ett längre samarbete där vi tillsammans fortsätter sätta människan i centrum, säger Therese Dekker.