Skydda dig själv och andra genom att vaccinera dig mot influensa
Hem HÄLSA Skydda dig själv och andra genom att vaccinera dig nu mot influensa

Skydda dig själv och andra genom att vaccinera dig nu mot influensa

Publicerat av: Redaktionen

Den 8 november startar årets influensavaccinering i Region Dalarna.

För riskgrupper är vaccinationen kostnadsfri.

”Tillhör du en riskgrupp är det viktigt att du vaccinerar dig på nytt varje år för att få skydd mot svår sjukdom”, säger Fredrik Rücker, smittskyddsläkare Region Dalarna.

De senaste influensasäsongerna har smittspridningen av influensa varit låg, men i år förväntas en större smittspridning när pandemirestriktionerna är borta.

– De senaste influensasäsongerna har varit milda, till stor del på grund av restriktionerna under covidpandemin. Men i år ser länder som Australien och Nya Zeeland, som ligger före oss gällande smittspridning av influensa, en ökande smittspridning och vi kan sannolikt förvänta oss en ökning även i Sverige, säger Fredrik Rücker.

Influensavirus är mycket smittsamt och influensa är en sjukdom som kan vara allvarlig, främst för äldre och riskgrupper. Därför rekommenderas avgiftsfri vaccination för vissa grupper.

– Vaccination mot influensa ger ett skydd mot allvarlig sjukdom hos de personer som löper störst risk att få livshotande influensa eller försämring av underliggande sjukdomar, säger Fredrik Rücker.

Både svenska och utländska studier visar att risken för att dö av influensa ökar tydligt från 65 års ålder och för personer med hjärt- eller lungsjukdom. Både på grund av åldern i sig, men också för att underliggande sjukdomar, som kan försämras av influensa eller vara orsaken till att en person inte klarar av en influensa, ökar med åren.

Skydda dig själv och andra genom att vaccinera dig mot influensaAtt vara gravid innebär en förhöjd risk att insjukna i svår influensa. Svår influensa hos gravida är kopplat till låg födelsevikt hos barnet och prematur (förtida) förlossning. Om den gravida kvinnan vaccinerar sig minskar risken för att kvinnan själv ska insjukna i svår influensa och dessutom minskar risken att smitta det nyfödda barnet.

Är du 65 år eller äldre, gravid eller tillhör en annan riskgrupp kan du vaccinera dig mot influensa utan kostnad.

Följande grupper rekommenderas vaccination och får det kostnadsfritt:
 • Personer 65 år och äldre.
 • Gravida efter graviditetsvecka 12.
 • Vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
  • kronisk hjärtsjukdom, inklusive tidigare hjärtinfarkt
  • kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår/instabil astma
  • andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
  • kronisk lever- eller njursvikt
  • diabetes mellitus typ 1 och 2
  • tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.
 • Hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
 • Personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa.
Influensavaccin och påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19

Om vaccination mot influensa sammanfaller med vaccination mot covid-19 går det bra att ta båda vaccinen samtidigt. När du kommer för att få din influensavaccination har du möjlighet att få en covid-19 vaccination samtidigt, du kommer att få frågan på plats.

Den som har haft en covid-19 infektion behöver fortfarande vaccinera sig mot influensa.

Så gör du för att boka influensavaccination

Du kan vaccinera dig på din vårdcentral från och med den 8 november. Boka tid och se eventuella drop-in tider på din vårdcentrals kontaktsida på 1177.se/hittavard.

Enkla råd för att undvika att bli smittad av influensa:
 • tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten
 • använd gärna handsprit
 • undvik att röra vid dina ögon, din näsa och din mun
 • undvik nära kontakt med personer som du vet redan är sjuka.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>