Smarta hörapparater gör livet enklare
Hem TEKNIK Smarta hörapparater gör livet enklare

Smarta hörapparater gör livet enklare

Publicerat av: Redaktionen

Utvecklingen inom hörapparater och andra hörselhjälpmedel har gått mycket snabbt de senaste åren. Till en av marknadens tekniskt mest avancerade hörapparater – Oticon Opn – erbjuder Audika nu både laddningsbara batterier och trådlös anslutning till smarta telefoner.

Smarta hörapparater gör livet enklare 2För användare av hörapparater kan det vara problematiskt att batterierna i hörapparaterna måste bytas varje vecka. Med laddaren till den nya hörapparaten Oticon Opn miniRITE är problemet löst. På natten placeras hörapparaterna i laddaren och på morgonen är de fulladdade igen.

”För många äldre kan det vara svårt och pilligt med batteribytet eftersom hörapparaterna och batterierna numera är så små. Med den nya laddaren är det praktiskt och enkelt. Dessutom minskar det miljöpåverkan från engångsbatterier”, säger Eva Halén, VD på Audika.

Första hörapparaten med trådlös anslutning 
De nya hörapparaterna Oticon Opn kan även anslutas trådlöst till smarta telefoner via Bluetooth-teknik. Detta eliminerar behovet av en så kallad streamer som tidigare behövdes för anslutningen. För den person som har en iPhone ansluts hörapparaten direkt. För Android-telefoner eller andra enheter med Bluetooth-teknik behövs mellansteget Oticon ConnectClip. Detta mellansteg kan även användas som mikrofon till hörapparaten om användaren exempelvis vill höra någon som befinner sig en bit bort, som vid ett middagsbord eller en föreläsning.

Via standardappar kan hörapparaterna också kopplas till vardagsutrustning i hemmet, till exempel tv, dörrklocka och belysning. De kan även programmeras till att exempelvis ge en signal när användaren har fått ett sms, när batteriet behöver laddas eller när någon ringer på dörren.

”I Sverige uppskattar man att cirka 700 000 personer skulle vara hjälpta av en hörapparat. Audikas mål är att hjälpa fler att höra bättre. Den teknik som är inbyggd i Oticon Opn gör att fler kan inkluderas i det digitala samhället”, avslutar Eva Halén.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>