Snart utökas Webbdirektivet för bättre tillgänglighet
Hem NYHETER Snart utökas Webbdirektivet för bättre tillgänglighet

Snart utökas Webbdirektivet för bättre tillgänglighet

Publicerat av: Redaktionen

Webbdirektivet (WCAG) är en EU-lag som syftar till att öka webbplatsers tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

Snart utökas Webbdirektivet för bättre tillgänglighet

Det kan exempelvis handla om att grafiskt underlätta för användning av hjälpmedel, förbättra läsbarhet med färger och kontraster, beskriva bilder och rörlig media i text, erbjuda flera sätt att navigera bland annat.

När börjar det gälla?

Direktivet började gälla redan 2019 men från 23 september 2020 utökas det till att gälla även befintliga webbplatser genom WCAG 2.1. Om ytterligare ett år berörs även appar.

Vilka berörs av Webbdirektivet?

De som berörs är så kallade “offentligrättsliga organ”, alltså myndigheter, kommuner och regioner. Även privata organisationer med tjänster som finansieras med offentliga medel omfattas av Webbdirektivet.

Hur arbetar Svensk e-identitet med Webbdirektivet?

På Svensk e-identitet arbetar vi löpande för att göra våra tjänster mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar, vilket även gynnar alla användare. En arbetsgrupp är utsedd som välkomnar synpunkter och frågor. Skicka gärna e-post till: wcag@e-identitet.se eller ring 018-481 19 00.

Läs mer på våra ”WCAG-sidor”

Mer om Webbdirektivet

Läs mer om Webbdirektivet, eller egentligen Webbtillgänglighetsdirektivet och på engelska WCAG som står WCAG står för Web Content Accessibility Guidelines hos DIGG.

Mer om Webbdirektivet hos DIGG

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>