Socialen hyllas för ny app framtagen av Contribe!
Hem NYHETERE-HÄLSA Socialen hyllas för ny app framtagen av Contribe!

Socialen hyllas för ny app framtagen av Contribe!

Publicerat av: Redaktionen

Det handlar om de mest utsatta barnen, de barn som av olika anledningar placerats i familjehem eller HVB-hem.

Med hjälp av appen BarnSam kan nu handläggarna på Socialtjänsten i Karlskrona fokusera mer tid på det som är Socialen hyllas för ny app framtagen av Contribe! 2viktigast, dvs. barnen.

IT-konsultbolaget Contribe har tillsammans med Karlskrona kommun och mobila plattformsleverantören Whtson tagit fram en app för att underlätta uppföljning av barn som bor i familjehem eller HVB-hem. Metoden som används heter KASAM och är en allmänt vedertagen metod för att följa upp välbefinnande och känsla av sammanhang hos en människa. Appen har under en tid använts av Socialtjänsten i Karlskrona kommun och resultatet har inte låtit vänta på sig. Tidigare jobbade man med papper och penna vilket var tidskrävande, inte minst arbetet med att ställa samman resultatet.

– Det var väldigt tidskrävande så vi tittade på om det gick att göra på ett smartare sätt och kom in på digitala lösningar, säger Jesper Björnson, utvecklingschef på Socialförvaltningen.

Contribe var inte sena med att förstå behovet och på relativt kort tid tog man fram en lösning som visade sig passa perfekt för Socialtjänsten i Karlskrona. Lösningen fungerar väl på mobila enheter såsom läsplattor och Smartphones vilket är en förutsättning då uppföljningen sker där barnen bor. Contribes långa erfarenhet av mobila lösningar visade sig vara värdefull i framtagningen av appen som man har valt att kalla BarnSam.

– Vi känner oss speciellt stolta idag över att få vara med och skapa samhällsnytta för det viktigaste vi har, dvs. barnen. Det är också glädjande att se att regeringens nationella samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården, Cecilia Grefve, tycker att vi gör något bra, säger Marcus Nilsson, marknadschef på Contribe.

Barnen tycker också att det är kul att jobba med BarnSam. Sofia Fries, socialsekreterare på Karlskrona kommun, har jobbat med appen sedan starten i höstas. Hon ser bara positiva resultat och det är en stor fördel att man kan möta barnen på en arena där barnen känner sig bekväma.

– Barnen blir nyfikna och tycker det är roligt att svara på frågorna. När vi gör det tillsammans kan vi även ställa följdfrågor. Samtalen blir längre vilket gör att vi får mer information som gör att vi kan fatta bättre beslut kopplat till insatsen, säger Sofia Fries.

Det är just det som är poängen med den nya appen. Mer tid och mer delaktighet, barnen ska få möjlighet att påverka sin situation. Över tid kan socialtjänsten även samla in data över större grupper för att se vilka insatser som fungerar och vilka som inte gör det.

Cecilia Grevfe, som nyligen besökt Karlskrona kommun, tycker det är viktigt att man sprider goda exempel till andra kommuner. Detta är något som Contribe tagit till sig och man åker nu runt och besöker andra kommuner för att marknadsföra BarnSam-appen.

BarnSam är ett utmärkt exempel på hur man på ett enkelt sätt kan digitalisera ett behov inom kommun och landsting.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>