Elektronisk hantering av högkostnadsskydd och frikort
Hem NYHETERIT-LÖSNING Elektronisk hantering av högkostnadsskydd och frikort

Elektronisk hantering av högkostnadsskydd och frikort

Publicerat av: Redaktionen

Införandet av e-frikort innebär mindre administrativ hantering för vårdpersonalen samtidigt som det underlättar för patienterna.

Samlar stämplar elektroniskt Elektronisk hantering av högkostnadsskydd och frikort 2

Kostnaderna hanteras elektroniskt och när gränsen för frikort är uppnådd, som i Dalarna ligger på 1100 kronor, kommer ett frikort att skickas hem till patienten automatiskt. Under resterande tolvmånadersperiod har patienten sedan kostnadsfria vårdbesök, i den öppna vården. Frikortet räknas då från första vårdtillfället. Tidigare har patienten också haft möjlighet att stryka tidigare vårdbesök, för att få frikortet att räcka längre. I och med det nya systemet är dessa taktiska val inte längre tillåtna, detta för att alla frikort ska utfärdas på lika villkor för alla patienter.

Vårdbesök utanför Landstinget Dalarna
Vid besök utanför Landstinget Dalarna är det bra om man tar med sig sitt frikort. Exempelvis vid besök i andra landsting och regioner, då de kan hantera högkostnadsskydd på annat sätt samt privata vårdgivare som ännu inte anslutit sig till det nya systemet.

Under övergångsperioden
Har patienten stämplar kvar i högkostnadskortet kan kassapersonalen hjälpa till att föra över dessa till det elektroniska systemet vid nästa vårdbesök. Det gäller även nuvarande frikort. Kassapersonalen kan också hjälpa till med fakturor för ambulans och receptarvoden, då dessa behöver föras in manuellt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>