Solvanor och hudcancer: kunskapshöjande satsningar för olika målgrupper
Hem NYHETERCANCERVÅRD Solvanor och hudcancer är kunskapshöjande satsningar för olika målgrupper

Solvanor och hudcancer är kunskapshöjande satsningar för olika målgrupper

Publicerat av: Redaktionen

Under april lyfter RCC sunda solvanor och hudcancer för att stärka medvetenheten kring Sveriges snabbast ökande cancerform och hur man kan skydda sig.

Bland annat har informationsfilmer riktade för olika målgrupper tagits fram.

Detta görs parallellt med att den europeiska kampanjen PrEvCan, som baseras på den europeiska kodexens tolv rekommendationer för cancerprevention, nu också uppmärksammar sunda solvanor.

Hudcancerfallen fortsätter att öka i Sverige, som idag ligger på sjätte plats i världen vad gäller incidens av malignt melanom. Solvanor är den största riskfaktorn för att drabbas av hudcancer.

– Vi behöver stärka kunskapsläget kring solvanor och öka antalet tillfällen som vi pratar om det – allt från på förskolan och i föreningslivet, till i primärvården och cancervården, och komma ihåg att det inte bara är på stranden det är viktigt att skydda sig. Drygt 40% av vuxna svenskar har bränt sig i solen minst en gång det senaste året och många glömmer att skydda sig på balkongen, i trädgården eller på båten, säger Klara Nypelius Stanley, processledere på RCC Syd och medlem i Nationella arbetsgruppen för cancerprevention RCC.

Solvanor och hudcancer: kunskapshöjande satsningar för olika målgrupperNytt kommunikationsmaterial

RCC arbetar med olika initiativ med flera aktörer för att sprida sunda solråd och informera om hudcancer. Bland annat har nya filmer för 1177 och väntrums-tv tagits fram för nedladdning. En sammanställning av alla RCC-producerade utbildnings- och kommunikatiosnmaterial kring solvanor riktade mot olika målgrupper bifogas.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>