Hem NYHETER SOS Alarm lanserar sensorlarm för MC-olyckor

SOS Alarm lanserar sensorlarm för MC-olyckor

Publicerat av: Redaktionen

SOS Alarm lanserar sensorlarm vid motorcykelolyckor. Genom appen ”Detecht” kan motorcyklister få ett sensorlarm som identifierar en olycka och automatiskt larmar SOS Alarm.

SOS Alarm lanserar sensorlarm för MC-olyckor 3– MC-appen med sensorlarmen är en del av vårt arbete med att utveckla ny teknik och hållbar innovation för att skapa nästa generations alarmeringstjänst. Tack vare sensorer kan vi upptäcka olyckor tidigare, redan innan en person har larmat SOS Alarm, och på så sätt rädda fler liv, säger Maria Khorsand, VD på SOS Alarm.

SOS Alarm har mellan den 1 mars och 31 oktober 2019 genomfört ett pilotprojekt tillsammans med teknikleverantören Detecht för att utvärdera möjligheten att använda sensorlarm vid motorcykelolyckor.

Nära 20 000 motorcyklister i Sverige har deltagit i projektet. Projektet har varit lyckosamt och nu lanseras sensorlarmen brett.

Motorcyklister är en av de mest olycksdrabbade trafikantgrupperna i Sverige. 2019 var dock ett bra trafikår med det lägsta antalet omkomna som uppmätts i den officiella statistiken. Trots detta omkom 29 personer under året och hälften av dessa var singelolyckor. En majoritet av olyckor med dödlig utgång sker i hastigheter mellan 70–90 km/h utanför tätbebyggt område där möjlighet till hjälp från andra kan vara begränsad.

Med hjälp av telefonens sensorer för hastighet, g-kraft och rotation känner appen av när en olycka inträffar. Föraren har 60 sekunder på sig att avbryta larmet innan det går iväg till SOS Alarm. Skulle föraren resa sig och åka vidare direkt efter konstaterad olycka avbryts larmet. När larmet kommer in försöker SOS Alarm omedelbart ta kontakt med föraren för att ta reda på vad som hänt. Skulle föraren inte kunna svara betraktas larmet som en allvarlig incident och hjälpresurser larmas till platsen. Mobilappen kan göra stor skillnad vid singelolyckor där en förare som inte är i stånd att ringa 112 riskerar att bli liggande tills någon förbipasserande ringer 112.

– Vi är oerhört stolta och glada över att vi kan erbjuda denna lösning för Sveriges motorcyklister. Responsen vi fått från både förare och dess anhöriga har varit mycket stärkande och gett oss en push att fortsätta vår utveckling. I samband med årets säsong har vi därför släppt en förbättrad version av appen med nya och värdefulla funktioner, säger Tobias Goldman, vice VD och grundare, Detecht.

Hastighet är en av flera parametrar i algoritmen för att avgöra om en olycka inträffat. Varken Detecht eller SOS Alarm har information om den aktuella hastigheten under körning eller vid olyckstillfället.

Utöver automatiskt larm till SOS Alarm innehåller appen även andra funktioner som till exempel ruttplanering.

Motorcyklister som önskar använda de nya funktionerna inklusive sensorlarmet behöver installera senaste version av appen ”Detecht” i sin smartphone samt starta ett abonnemang. Priset för abonnemanget är 79 kr/månad.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>