Stort intresse för Cooral System vid ett internt möte på den årliga vetenskapliga onkologikongressen i Japan
Hem NYHETER Stort intresse för Cooral System vid ett internt möte på den årliga vetenskapliga onkologikongressen i Japan

Stort intresse för Cooral System vid ett internt möte på den årliga vetenskapliga onkologikongressen i Japan

Publicerat av: Redaktionen

BrainCool AB (publ) och dess produkt Cooral System mot oral mukosit (OM) har rönt stort och växande intresse i Japan.

Stort intresse för Cooral System vid ett internt möte på den årliga vetenskapliga onkologikongressen i Japan 1

BrainCools VD Martin Waleij

I samband med den årliga kongressen, som ’Japanese Association of Supportive Care in Cancer’ (JASCC) nyligen höll, presenterade BrainCool vid ett internt och slutet möte den kliniska utvecklingsplanen för Cooral System för att förbygga kemoterapi-inducerad OM och neuropati.

Den japanska delegationen företräddes av professor Kazuo Tamura, som är president för JASCC och som också organiserade mötet. Ledande japanska forskare och kliniker inom onkologi och oral medicin deltog i mötet. Professor Mats Jontell inledde mötet med 20 minuters presentation av Cooral System och enskilda patientfall som vittnar om att behandlingen fungerar väl. Till följd av det stora intresset från japansk sida utsträcktes den efterföljande diskussionen väsentligt utöver den planerade tiden.

OM är en allvarlig biverkning av cancerbehandling. Nedkylning av munslemhinnan med Cooral System kan användas för att motverka OM. BrainCool bedriver flera kliniska studier, bland annat en japansk studie med 20 patienter inom allmän onkologi. Rekryteringen är i slutfasen och förväntas vara slutförd inom kort.

-Det är uppenbart att vi ser medicinska och hälsoekonomiska vinster med att minska biverkningar som påverkan på slemhinnor och nervskador men den stora vinsten på kort och lång sikt är att tekniken med en patientanpassad nedkylning ger patienterna möjlighet till ett bättre liv med ökad livskvalité, säger professor och överläkare Roger Henriksson, Scientific Advisor för BrainCools onkologiprojekt samt styrelseledamot i Bolaget.

I Sverige/Norge bedrivs en omfattande klinisk prövning med 180 patienter. Planen är att resultaten ska presenteras på internationella möten under första delen av 2019. Förutom denna prövning bedriver bolaget patientserier vilka har bekräftat produktens goda resultat. I England har BrainCool tidigare presenterat patientfall på Royal Marsden NHS Trust i samband med en studiedag om OM. Fokus ligger nu på att avsluta de pågående kliniska studierna där. Även kliniker från Storbritannien medverkade på mötet i Japan.

VD Martin Waleij kommenterar;

– De olika kliniska studierna utvärderar den medicinska effekten av Cooral System och de potentiella besparingar som sjukvården kan göra, säger BrainCools VD Martin Waleij. Man kan inte på förhand veta vilka patienter som kan komma att drabbas av OM. Bolagets ambition är därför att använda Cooral System för samtliga patienter

som behandlas med cellgifter för att förhindra uppkomst av OM. Den japanska studien med 20 patienter kommer ha stor betydelse för introduktionen på den japanska marknaden. BrainCool har haft ett rådgivande möte med Pharmaceuticals and Medical Devices Agency i Japan (PMDA) angående registreringen av produkterna. Det interna mötet i Japan har möjliggjort för bolaget att på ett tidigt stadium kunna knyta till sig ”key opinion leaders” för att potentiellt medverka i den regulatoriska processen som PMDA kräver.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>