Svensk sjukvård behöver läkarhjälp – Läkaresällskapet lanserar idéprogram för förbättrad hälsa och sjukvård
Hem NYHETER Svensk sjukvård behöver läkarhjälp – Läkaresällskapet lanserar idéprogram för förbättrad hälsa och sjukvård

Svensk sjukvård behöver läkarhjälp – Läkaresällskapet lanserar idéprogram för förbättrad hälsa och sjukvård

Publicerat av: Redaktionen

Det finns mycket att vara stolt över i svensk hälso- och sjukvård och vad vi åstadkommer i form av behandlingar och medicinska resultat.

Svensk sjukvård behöver läkarhjälp – Läkaresällskapet lanserar idéprogram för förbättrad hälsa och sjukvård 2Samtidigt råder det kris i delar av vården, bemanningsproblem och brist på samordning, kontinuitet och patientsäkerhet med stängda vårdplatser, vårdköer och långa väntetider till behandlingar. Hur kommer det sig i ett land som Sverige, som kan lägga stora resurser på vård och hälsa?

– Vi, och många med oss, anser att problemen beror på att styrningen av hälso- och sjukvården de senaste decennierna präglats av detaljstyrning, ekonomism, och byråkratisering, säger Stefan Lindgren, ordförande i Svenska Läkaresällskapet. Fokus i en god vård ska vara på sjukvård efter behov och det kräver att vi läkare tar större del i såväl debatten som i styrningen av vården – vi kan inte lämna över detta till politiker, ekonomer och konsulter.

Läkaresällskapet lanserar den 7 maj ett nytt idéprogram för en förbättrad hälsa och sjukvård och lyfter där de områden och frågor som är avgörande för utvecklingen av en bra, kostnadseffektiv svensk hälso- och sjukvård
– patientmötet, den nära vården, forsknings- och utvecklingsfrågorna, kunskaps- och kompetensuppföljningen samt den globala utblicken.

– Vi vill med idéprogrammet inspirera alla goda krafter som verkar inom och utom Svenska Läkaresällskapet till att engagera sig i en av framtidens viktigaste frågor, hälso- och sjukvården, säger Britt Skogseid, Läkaresällskapets vice ordförande. Patienter med störst medicinskt behov ska prioriteras, det vill säga få vård efter behov, och det ska ges förutsättningar för bra klinisk forskning, det vill säga finnas en fungerande klinisk verksamhet.

Det är hög tid att beslutsfattare inom hälso- och sjukvården börjar lyssna mer på läkarprofessionen i dessa frågor. Det är dags för ett paradigmskifte i styrningen om de grundläggande problemen ska kunna hanteras, svensk sjukvård är i behov av akut läkarhjälp. Vården måste snarast dirigeras om till en patientorienterad och behovsstyrd vård baserad på medicinsk kompetens och etik.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>