Hem NYHETER Sveriges största avgiftsfria webbutbildning i palliativ vård

Sveriges största avgiftsfria webbutbildning i palliativ vård

Publicerat av: Redaktionen

Över 11 000 personer har nu gått Palliation ABC, Betaniastiftelsens webbutbildning i palliativ vård.

Sveriges största avgiftsfria webbutbildning i palliativ vård 3Det gör utbildningen till den största avgiftsfria webbutbildningen i palliativ vård.

─ Palliation ABC innebär en värdefull möjlighet till fortbildning i palliativ vård för all personal inom vård och omsorg, säger Johan Sundelöf, programchef på Betaniastiftelsen och läkare.

Palliation ABC är en tvärprofessionell webbutbildning som riktar sig till all personal inom vård och omsorg och innehåller den kunskap som teamet behöver för att kunna utföra god palliativ vård.

Webbutbildningen lanserades i februari 2018 av Betaniastiftelsen i nära samarbete med Svenskt Demenscentrum. Syftet var att skapa en tillgänglig och avgiftsfri grundutbildning som alla i vårdteamet kan gå, så att alla människor oavsett bostadsort får god palliativ vård.

─ I Sverige ska det inte vara slumpen som avgör om människor får god vård i livets slutskede eller inte, säger Johan Sundelöf.

Flest i Stockholm

– Målet med utbildningen är att ge personal den kunskap som behövs för att kunna utföra god palliativ vård så att den som är obotligt sjuk får god vård i livets slutskede, och att närstående ges fullgott stöd.

Nu har över 11 000 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor över hela Sverige gått Palliation ABC. Ytterligare 9 000 personer har påbörjat utbildningen. Stockholm är det län där flest personer har gått utbildningen, där har uppåt 2 000 personer avslutat utbildningen, tätt följt av Skåne och Västra Götaland där 1 600 respektive 1 300 personer har slutfört utbildningen.

Tar fram certifiering

Som en förlängning av utbildningen tar Betaniastiftelsen, tillsammans med Bräcke diakoni, fram en certifiering för god palliativ vård i livets slutskede. Certifieringen kommer göras i tre steg, varav det första är att minst 80 procent av personalen ska ha gått Palliation ABC. I nästa steg utbildas palliativa ombud som i sin tur kan utbilda personal.

– Förhoppningsvis kommer det här innebära en kvalitetssäkring av den palliativa vården, säger Maude Kardell Wahlbäck, områdeschef för äldreomsorg och hospice på Bräcke diakoni.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>