Sveriges största ME/CFS-konferens i nytt nordiskt samarbete
Hem HÄLSA Sveriges största ME/CFS-konferens i nytt nordiskt samarbete

Sveriges största ME/CFS-konferens i nytt nordiskt samarbete

Publicerat av: Redaktionen

ME/CFS är en kronisk, svårt funktionsnedsättande sjukdom.

Enligt tidigare beräkningar är 10 000 – 40 000 svenskar drabbade.

Internationell erfarenhet talar för att antalet patienter med sjukdomsbilden kommer att fördubblas efter covidpandemin.

För att bidra till ökad kunskap anordnar RME (Riksförbundet för ME-patienter), tillsammans med tre nordiska systerföreningar, en forskningskonferens i Stockholm.

Eftersom landets enda specialmottagning för ME/CFS stängs i december och med en ökad tillströmning av patienter med misstänkt ME/CFS efter covid är denna konferens mer angelägen än någonsin.

Många sjuka blir i dag ifrågasatta och felbehandlade, men med relevant kunskap kan vårdgivarna möta den utmaning som ligger i en komplex sjukdom. ME/CFS utlöses som regel av en infektion och betecknas som ett postinfektiöst tillstånd. Kopplingen till långtidscovid kommer att belysas i några av föreläsningarna och andra föreläsningar tar upp den stigmatisering som upplevs av personer med ME/CFS.

Störningar i centrala och autonoma nervsystemet, immunologiska störningar samt störd cellulär energiproduktion har påvisats i ett flertal vetenskapliga studier. Sjukdomens kardinalsymtom är post-exertional malaise (PEM) – ett tillstånd med långvarig symtomökning som uppstår även efter mindre fysiska eller mentala ansträngningar som tidigare klarades utan problem.

Sveriges största ME/CFS-konferens i nytt nordiskt samarbete

På temat “Den dolda sjukdomen” samlar RME därför, för sextonde året i rad, internationellt erkända ME/CFS-forskare och läkare som berättar om de senaste framstegen inom forskningen. Föreläsarna kommer från Sverige, Norge, Tyskland, Storbritannien samt USA. Konferensen har vuxit i omfattning och i år har programmet utökats till en heldag, och därutöver en dygnslång intern forskarkonferens.

Konferensen anordnas på följande tid och plats:

  • Onsdag 11 oktober klockan 9.30–16.30 i Landstingshuset, Hantverkargatan 45, Stockholm

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>