Hemsidan Pollenkoll.se lanserades 2007, och 2018 lanserades en tillhörande app som en förlängning av hemsidan.
Appen Pollenkoll förser Sveriges pollenallergiker med pollenprognoser, information, tips och crowd sourcing-funktion där man kan skatta sitt mående för att hjälpa andra allergiker i samma område.
Nu har en ny funktion lanserats, symtomdagboken, där användaren kan fylla i hur man mår och eventuell medicinering och se förändring över tid. Dagboksresultatet presenteras i en graf i samband med hur pollenprognosen ser ut.
Dagboksfunktionen initieras med syftet att pollenallergiker ska kunna följa sitt mående med flera parametrar inräknade, inte enbart symtom.
Efter varje ifylld dag får man tips och råd utifrån svaren man angett. Fyller man i en längre period anpassas svaren för att ge användaren den vägledning som kan behövas. Användaren kan fylla i tidigare dagar men inte framåt i tiden.
Hur fungerar symtomdagboken?
- Användaren fyller i hur man mår, likt crowd sourcing-funktionen, och eventuell allergibehandling.
- När man sparat får man en sammanfattning med tips och råd hur man kan tänka gällande sin allergi.
- Användaren får också en graf som presenterar mående och eventuell medicinering i förhållande till aktuella pollenhalter.
- I inställningar väljer man vilka pollen man vill följa. De valda pollenslagen visas i pollenprognosen och i dagboksfunktionen.
- Användaren kan extrahera en PDF-sammanfattning över pollenprognos, medicinering och mående över en längre period. Sammanfattningen kan man sedan visa för sin läkare i samband med en allergiutredning eller uppföljning.
- Användaren kan gå tillbaka till tidigare pollensäsonger för att påminnas om hur man upplevde dem och om måendet försämrats eller inte.