Trygghetskameror förväntas ge bättre nattsömn
Hem NYHETER Trygghetskameror förväntas ge bättre nattsömn

Trygghetskameror förväntas ge bättre nattsömn

Publicerat av: Redaktionen

Ostörd nattsömn, ökad valfrihet och självständighet.

Det är några av fördelarna som trygghetskameror kan ge nattetid. Efter sommaren startar en testperiod i Kungsbacka för att se om trygghetskameror kan bli ett alternativ till tillsynsbesök av kommunens nattpatrull.

I dag får många omsorgstagare med hemtjänst tillsyn av personal under natten. Syftet är att se att allt är väl med omsorgstagaren. 

– Tillsyn under natten är ett sätt att öka tryggheten för den enskilde, säger Emma Renström som är projektledare för nya pilotprojektet med trygghetskameror.

Ökad självständighet

Flera kommuner har redan infört trygghetskameror för tillsyn under natten. Däribland Varberg och Borås. I Kungsbacka har vi tidigare testat tekniken i liten skala och har idag en trygghetskamera i bruk. Förstudien som Kungsbacka har gjort visar på flera positiva effekter och nu är målet att skala upp.

– Resultatet visar att trygghetskameror kan ge en bättre nattsömn och ökad självständighet för den enskilde. Särskilt för dem som lätt vaknar vid nattpatrullens tillsynsbesök. Besöken innebär ju att personalen låser upp, öppnar och stänger dörren samt att de kommer in bostaden, säger Emma Renström.

Inget lagras

Trygghetskameran är enbart påslagen vid den tidpunkt tillsynen ska ske, det vill säga ”titt-in tillsyn”. I övrigt är den alltid avstängd. Tiden ska vara en överenskommen tid som gemensamt bestämts av omsorgstagaren och biståndshandläggaren.

– Det är väldigt styrt när trygghetskameran får slås på och endast behörig personal har åtkomst. Inget får heller lagras eller sparas utan tillsynen via trygghetskameran sker via livestreaming, berättar Emma Renström.

Om omsorgstagaren inte ser ut att må bra larmas nattpatrullen direkt. Om omsorgstagaren inte ligger i sängen vid tillsynen görs en ny tillsyn en kort stund senare. Om personen inte är på plats vid andra tillsynen eller visar tecken på att inte må bra larmas nattpatrullen som direkt åker hem till den enskilde.

Del av större satsning

För att fortsätta kunna ge samhällsservice till en allt större och åldrande befolkning behöver kommunen dels effektivisera och förändra sitt arbetssätt. Projektet med trygghetskameror är en del av en större satsning i Kungsbacka som kallas välfärdsteknik för självständighet. En övergång till mer tillsyn genom trygghetskamera innebär också färre transporter till och från den enskildes hem vilket även är positivt ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Digitalisering kan aldrig ersätta det personliga mötet men det kan frigöra tid och personalresurser till det som är vårt viktigaste uppdrag – att möta och hjälpa människor. Det gör vårt arbete mer meningsfullt samtidigt som det ökar servicen till våra invånare, säger Emma Renström.

Ett års pilot

Piloten med trygghetskameror kommer att pågå i ungefär ett år. Under och efter testperioden kommer de deltagande omsorgstagarna få utvärdera tjänsten, bland annat genom att skatta sin nattsömn och känsla av trygghet. Fungerar trygghetskamerorna bra börjar kommunen med en upphandling 2022. Målet blir då att införa trygghetskameror som ett alternativ till fysiska tillsynsbesök.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>