Under de senaste 10 åren har andelen personer som har problem kopplade till vikt- och livsstil ökat avsevärt.
Förra året var hela 51% av Sveriges befolkning mellan 16–84 år drabbade av övervikt och fetma. Vid fetma då BMI är 30 eller högre, ökar risken för sjukdomar som till exempel högt blodtryck, diabetes typ 2 och belastningsskador i lederna.
Många övervikts- och livsstilsrelaterade sjukdomar kan förbättras med hjälp av kost- och livsstilsförändringar. Ett långsiktigt stöd underlättar för att komma igång och bibehålla motivation för att genomföra nödvändiga förändringar. Livsstilsförändringar är svåra att göra på egen hand. Många upplever att det är enklare att genomföra bestående förändringar när man har regelbundna uppföljningar med en och samma person under en längre period.
För att bemöta behovet lanserar MediCheck en nationell klinik som erbjuder kontinuerlig vård för personer med vikt- och livsstilsrelaterade sjukdomar och besvär.
– Vi vet att många med livsstilsrelaterade sjukdomar har behov av ett långsiktigt stöd och någon att ”rapportera” till. Därför känns det bra att kunna erbjuda en behandling med möjlighet till långsiktig uppföljning för att uppnå ett så bra resultat som möjligt, säger Matilda Elfman, legitimerad dietist.
På Vikt- och livsstilskliniken erbjuds personer med överviktsrelaterade besvär och diabetes möjligheten att träffa specialister med stor kompetens inom området. Som medlem såsom dietist, gastroenterolog och psykolog inom KBT för stöd i den mentala förändringsresan. Målet är att öka patienters livskvalitet genom genom en individanpassad behandling för att minska befintliga besvär.
– Ingen är 100% frisk eller 100% sjuk. Att ta hand om det friska är viktigt för alla, men kanske extra viktigt för personer med kroniska eller långvariga problem. Nu kan vi erbjuda ett långsiktigt och hållbart vårdalternativ för alla som behöver lite extra stöd för att må bra, säger Thomas Ehrengren på MediCheck.