Hem NYHETER Utrustning och system för välfärdsteknik

Utrustning och system för välfärdsteknik

Publicerat av: Redaktionen

Omfattande internationellt arbete med standarder och vägledningar pågår.

Utrustning och system för välfärdsteknik 3För att ta fram rätt standarder för att stödja utvecklingen av system och tjänster för välfärdsteknik, eller tekniskt omsorgsstöd, finns systemkommittén AAL, Active Assisted Living. Den är en del av den internationella standardiseringsorganisationen IEC.

Kommittén arbetar inom ett brett område och samverkar med flera andra grupper inom den internationella standardiseringen.

De flesta standarderna där antas också som europeisk standard och fastställs som svensk standard. Arbetet inom AAL initierades från Japan och Tyskland, två industriländer med en hög andel äldre i befolkningen.

De tekniska aspekterna på system för stöd av vård i hemmet omfattar i första hand två områden. Det ena är de olika hjälpmedlens och systemens samverkan med varandra och med andra system och installationer i det uppkopplade hemmet. Belysning, larm och ventilation är några traditionella exempel. Där ingår också fordringar på funktion och IT-säkerhet och liknande övergripande frågor. Att ta fram en referensarkitektur och att studera användningsfall, use-cases, är en del av detta arbete.

Det andra området är mer specifikt och gäller det som brukar kallas funktionssäkerheten. De viktigaste delarna i systemet, t ex trygghetslarmet, ska inte sluta fungera om någon annan, mindre kritisk del lägger av. Inom processindustrin har man sedan länge haft ögonen på dessa frågor. Där, och på en del andra områden, finns därför standarder som man kan bygga vidare på och anpassa.

Ett projekt handlar om att beskriva kraven på funktionen hos servicerobotar. Det ska komplettera de standarder som redan finns, t ex från robotkommittén ISO TC 299 och kommittén IEC TC 59 för hushållsapparater. Specifikt medicintekniska robotar omfattas inte, där finns standarden SS-EN IEC 80601-2-78.

Systemkommittén AAL arbetar också med vägledningar för de anslutande tjänsterna, t ex för ekonomisk bedömning av att införa välfärdsteknik och för krav på personalens kunskaper. Se mer om det här.

Precis som för andra grupper inom de internationella standardiseringsorganisationerna är deltagandet i systemkommittén AAL öppet för svenska företag, myndigheter, högskolor och organisationer. En svensk spegelkommitté Tekniskt omsorgsstöd organiseras av SEK Svensk Elstandard, som är den svenska standardiseringsorganisationen inom el och elektronik. SEK är också sedan 1907 den svenska medlemmen i IEC.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>