”Vabruari”: Sex av tio småföretagare jobbar hemifrån när barnen är sjuka
Hem NYHETER ”Vabruari”: Sex av tio småföretagare jobbar hemifrån när barnen är sjuka

”Vabruari”: Sex av tio småföretagare jobbar hemifrån när barnen är sjuka

Publicerat av: Redaktionen

Februari är här och hela sex av tio småföretagare väljer att jobba hemifrån istället för att ”vabba”, visar en färsk undersökning från Visma.

”Vabruari”: Sex av tio småföretagare jobbar hemifrån när barnen är sjuka 2Februari har kommit att kallas ”vabruari”, eftersom det är nu föräldrar tar ut mest ersättning från Försäkringskassan för att vara hemma och vårda sjuka barn.

– Små företag är mer sårbara eftersom det sällan finns annan personal som kan täcka upp när någon behöver vara hemma och ta hand om sjuka barn. För ett litet företag är frånvaro ofta synonymt med uteblivna intäkter och missnöjda kunder, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Februari är månaden som flest barn blir sjuka och svenska föräldrars ansökningar om ersättning för vab, vård av barn, når årshögsta. Men en ny undersökning från Visma visar att sex av tio småföretagare, 58 procent, väljer att jobba hemifrån, eller ”vobba”, parallellt med att ta hand om sjuka barn.

Att vabba som egen företagare är långt ifrån självklart. En frånvarande företagare riskerar intäktsbortfall, förlorade kunder och i värsta fall avtalsbrott som kan leda till skadeståndskrav som följd.

– Det är ingen lätt ekvation att få ihop, men många som är både föräldrar och företagare klarar det galant. Modern teknik erbjuder en flexibilitet som gör att föräldern kan vara hemma med sjuka barn på dagen, utan ersättning från Försäkringskassan, och jobba med företaget på kvällen, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns omkring en miljon registrerade företag. Av dessa är merparten, 96 procent, små företag med upp till nio anställda.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>