Välfärdsteknik, vad är det?
Hem TEKNIK Välfärdsteknik, vad är det?

Välfärdsteknik, vad är det?

Publicerat av: Redaktionen

I dag pratas det mycket om välfärdsteknologi och välfärdsteknik. Men vad innebär det egentligen?

Digitaliseringen genomsyrar helt vårt samhälle och är även ett faktum inom vård och omsorg. Denna utveckling har skapat nya möjligheter till tekniska lösningar, så kallad välfärdsteknik. Välfärdsteknologi kan man översätta till ”kunskap om välfärdsteknik”.Välfärdsteknik, vad är det? 2

Ökar delaktighet och självständighet

Myndigheten för delaktighet, MFD, arbetar för att alla ska ha samma möjligheter att vara delaktiga i samhället och kunna ta del av mänskliga rättigheter.

– Vi definierar välfärdsteknik som digital teknik som kan användas för att bibehålla eller öka delaktigheten, självständigheten, aktiviteten och tryggheten för en person med funktionsnedsättning. Det kan ses som ett verktyg för att öka delaktighet och jämlikhet i levnadsvillkor och för att säkerställa och förverkliga mänskliga rättigheter, säger Mille Salomaa-Lindström, utredare på MFD.

Som exempel på välfärdsteknik ger han digitala trygghetslarm, digital tillsyn via kamera, mobiler och surfplattor med appar samt robotar av olika slag.

Behöver man känna sig rädd för att tekniken ska ersätta den mänskliga kontakten?

– Etiska frågeställningar är viktiga eftersom vård och omsorg baseras på, och omges av, ett antal olika etiska värden och normer. Detta betyder inte nödvändigtvis att all användning av teknik är etiskt problematisk. Välfärdsteknik ska ses som ett komplement till det personliga mötet. Det ska finnas en möjlighet att kunna välja digital teknik om den enskilde vill. Om den enskilde inte vill använda digital teknik så ska insats bedömas utifrån den lagstiftning som gäller.

På vilket sätt påverkar välfärdsteknik anhöriga?

– Anhöriga till personer med funktionsnedsättning har ofta en stor och viktig roll. Välfärdsteknik kan bidra till att även anhöriga känner sig trygga. Det gäller exempelvis digitalt trygghetslarm, dörrlarm, positioneringslarm och medicinpåminnare.

FAKTA/ Vad betyder begreppen?

Välfärdsteknik – digital teknik som kan användas för att öka delaktighet, självständighet, aktivitet och trygghet för personer med funktionsnedsättning. (MFD)

Välfärdsteknologi – kunskapen om välfärdsteknik. (MFD)

E-hälsa – Med hälsa menas fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. E-hälsa är att använda digitala verktyg och utbyta information digitalt för att uppnå och bibehålla hälsa. (Socialstyrelsen)

Virtuell – som skenbart existerar eller skenbart är på ett visst sätt. (Datatermgruppen)

VR – Förkortning av Virtual reality, innebär att du med hjälp av glasögon/hjälm som innesluter ditt synfält och som är kopplade till en dator eller mobiltelefon kan besöka och integreras i en digital värld. (PC för alla)

App – program till smarttelefon eller surfplatta. (Datatermgruppen)

Blogg – webbsida där olika ämnen avhandlas genom att en eller flera skribenter löpande gör inlägg som andra i regel kan kommentera. (Datatermgruppen)

Chatta – Föra skriftlig dialog i realtid via internet. (Datatermgruppen)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>