Ohälsan på grund av vår moderna livsstil ökar snabbt. Analyser visar att vi kan påverka stor del av denna ohälsa med vår livsstil.
Trots detta så läggs bara 3 procent av vår sjukvårdsbudget på förebyggande åtgärder. – Vi måste förändra vår syn på den kroniska ohälsan och jobba mer med friskfaktorer, säger Bodil Leijonklo, specialistpsykolog.
Bodil Leijonklo är specialistpsykologen som vidareutbildat sig i livsstilsmedicin för att få ett helhetsperspektiv på hälsa. Nu vill hon hjälpa oss att leva längre och friskare. Bodil har skrivit boken Hälsokoden – så får du ökad energi och livsglädje där hon visar på hur vi som individer har möjlighet att påverka vår psykiska och fysiska hälsa genom vår livsstil och våra livsval.
Det är oftast inte kunskapen om att vår livsstil påverkar vår hälsa som brister. Bodil säger: – Vi vet mer än väl att det är skadligt att röka, stressa och att inte röra på oss. Det vi ofta saknar är kunskap om hur vi skapar varaktiga livsstilsförändringar. Vi har så lätt att komma av oss efter nyårslöftena eller aldrig komma till skott.
– Det behövs ett helhetsperspektiv på hälsa som tar utgångspunkt i vad vi människor behöver för att må bra. Genom att utgå från forskning om sambanden mellan psykologi, medicin och hälsa så kan vi hjälpa fler människor att få en ökat välmående och till och med bli av med symtom, säger Bodil Leijonklo.
– Efter att i över 25 år ha mött patienter som psykolog har jag sett hur tätt psyke och kropp hänger ihop. Därför ville jag skriva boken för att belysa dessa samband byggd på den forskning som kommit de senaste åren inom detta område. Jag har lagt stort fokus på att förmedla hur vi människor kan göra hållbara livsstilsförändringar, säger Bodil Leijonklo.
Vi tänker ofta också att livsstilsförändringar innebär att avstå från njutning och ser framför oss att vi plågar oss själva på gymmet eller att vi avstår från mat som vi älskar. Men Bodil menar med utgångspunkt i ny forskning att varaktiga livsstilsförändringar innebär att vi både kan njuta här och nu och samtidigt måna om vår framtida hälsa. Hon lyfter att vi när vi till exempel gör våra kostval kan komma långt med en enkel fråga som ”Är det här mat som älskar mig tillbaka?”
Bodil menar att en av nycklarna till varaktiga livsstilsförändringar är att vi får syn på den riktning vi vill utvecklas i. Vi behöver göra positiva livsval där vi drivs av nyfikenhet och utveckling istället för av rädsla och gamla vanor. Allt med syfte att vi ska uppleva större hälsa, mening och glädje i våra liv. Livsstilsmedicinen ger oss förståelse för sambanden mellan fysisk och psykisk hälsa. Psykologin ger oss verktygen till förändring.