Vård-SFI på Medlearn– kortar vägen till etablering
Hem NYHETER Vård-SFI på Medlearn– kortar vägen till etablering

Vård-SFI på Medlearn– kortar vägen till etablering

Publicerat av: Redaktionen

Det är stor efterfrågan på utbildad personal inom många branscher.

Vård-SFI på Medlearn– kortar vägen till etablering 2En av dessa är som känt vårdbranschen, där man i flera delar av landet skriker efter utbildad personal. På ett par orter i Sverige erbjuder Medlearn kombinationsutbildningar där elever studerar SFI samtidigt som de läser en yrkesutbildning inom vård, hälsa och omsorg. En utbildning som visat sig ge goda resultat.

Medlearns utbildning Vård-SFI, där man läser till undersköterska parallellt med studier i svenska, har visat sig vara en effektiv utbildningssatsning. Nära 100% av eleverna går ut i arbete efter avslutade studier. Studieformen kortar vägen till etablering på arbetsmarknaden för nyanlända och bidrar till stor samhällsnytta.

Effektiv studieform

Medlearn erbjuder idag undersköterskeutbildning med integrerade svenskastudier på flera orter i landet. Under utbildningen läser man svenska några dagar i veckan och parallellt får man vårdutbildning med praktik på arbetsplats. Studieformen har visat sig vara effektiv. I flera kommuner finns ett intresse för modellen och Medlearn önskar praktisera den på fler orter.

– En kombinerad språk- och yrkesutbildning ger eleverna goda förutsättningar till att snabbare komma ut i arbetslivet. Man studerar svenskan utifrån sin egen nivå med fokus på yrkessvenska, vilket ger varje elev rätt förutsättningar i sitt framtida yrkesliv. Behovet av vård- och omsorgspersonal är stort och genom kombinationsutbildningar kan vi både förse branschen med utbildad personal samtidigt som vi bidrar till en lyckad integration, säger Veronica Grimheden Myhrström, utbildningsdirektör Medlearn.

En av orterna där utbildningen erbjuds är Robertsfors i Västerbotten. Konceptet har visat sig vara framgångsrikt och Västerbotten-kuriren rapporterar från Lärcentrum där Medlearn erbjuder utbildningen. Totalt studerar 17 elever och motivationen bland eleverna är hög då de utbildas direkt för arbetslivet. Läs reportaget från Västerbotten-kuriren.
Hör även en intervju från radion PE20 om Medlearn Vård-SFI i Lerum med lärare Khristina Andersson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>