Vårdpersonal och chefer ska få stärka sin digitala kompetens
Hem NYHETER Vårdpersonal och chefer ska få stärka sin digitala kompetens

Vårdpersonal och chefer ska få stärka sin digitala kompetens

Publicerat av: Redaktionen

Digitaliseringen av vården innebär nya arbetssätt och förväntningar för vårdpersonalen.

Vårdpersonal och chefer ska få stärka sin digitala kompetens 2I Region Stockholms kommande budget för 2019 avsätts 7 miljoner kronor för ett digitalt kompetenslyft för vårdpersonalen, med särskilt fokus på chefer och ledare i vården.

– Att använda sig av digital teknik och möta patienter i digitala kanaler kommer bli en allt större del av vårdens grunduppdrag. Digital kompetens behöver ingå i både grundutbildning och fortbildning av vårdens medarbetare. Särskilda krav och förväntningar ställs på de chefer och ledare som ska genomföra den digitala omställningen. Därför gör vi nu ett digitalt kompetenslyft särskilt inriktat på ledarskapet på alla nivåer i vården.

Det säger Daniel Forslund (L), ordförande i Region Stockholms blivande Innovations- och utvecklingsutskott.

– Vår specialsatsning på ett digitalt kompetenslyft för vårdens chefer omfattar 7 miljoner kronor under 2019 och kommer innehålla metodstöd för att leda i förändringen som digitalisering innebär, men också kunskap specifikt om hur digitalisering och AI påverkar verksamheten. Den kompetensen behövs både för de närmaste cheferna på avdelningar och mottagningar, och för chefer med större ansvarsområden, säger Daniel Forslund (L).

Ett digitalt kompetenslyft ska genomföras med start 2019, och ska bygga vidare på den framgångsrika utbildningssatsningen E-hälsalyftet som redan utbildat över 15 000 av vårdens medarbetare i Stockholms läns landsting med stöd av Europeiska Socialfonden. Den nya satsningen syftar bland annat till att minska teknikrelaterade vårdskador och att förbereda medarbetarna på införandet av Framtidens vårdinformationsmiljö. Utbildningen ska inkludera både kunskap om de interna verksamhetsstöden, men också om digitala vårdmöten samt de e-tjänster som patienterna använder inom 1177 Vårdguiden i syfte att stödja fler patienter att använda dem.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>