Hem NYHETER Vårdpersonal ska testas vid minsta symtom

Vårdpersonal ska testas vid minsta symtom

Publicerat av: Redaktionen

Testa vid minsta symptom.

Vårdpersonal ska testas vid minsta symtom 2

Testa vid minsta symptom.

Den uppmaningen riktar Region Skåne nu till sin vårdpersonal. Allt för att förhindra att covid-19 börjar spridas i vården efter semestern.

– Speciellt inom vården är det viktigt att testa frikostigt för att minska smittspridningen, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare.

I vissa fall ger covid-19 enbart mycket vaga symtom. Uppmaningen till chefer är därför att låta testa sina medarbetare – hellre en gång för mycket än för lite.

– Testa vid minsta lilla symtom. Det är särskilt viktigt i vård och omsorg, så att medarbetare inte för in smittan till patienter och arbetskamrater. Dessutom – ju fler som provtas desto fler fall av covid-19 hittar vi. Vi vill kunna identifiera alla fall och identifierar man alla fall bidrar det till att minska spridningen, säger Birgitta Holmgren.

Sedan tidigare har Vårdhygien Skåne tagit fram en checklista med förebyggande rutiner för covid-19. I den ingår bland annat symtomkontroll av all vårdpersonal inför och under varje arbetspass.

– Vi är i ett kritiskt läge efter semesterperioden då personal kommer tillbaka samtidigt som planerad verksamhet startar upp, säger Kristina Trell, medicinskt ansvarig på Vårdhygien.

Tillgängligheten till provtagning är god i Region Skåne.

– Detta ska vi utnyttja. Det viktiga nu är att vi fortsätter med de rutiner som vi har infört för att bekämpa covid-19 och att provtagningen sker vid minsta symptom. Hålla i och hålla ut gäller i hög grad även för hösten, säger Kristina Trell.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>