Varför så stora regionala skillnader i utnyttjande av primärvård?
Hem NYHETER Varför så stora regionala skillnader i utnyttjande av primärvård?

Varför så stora regionala skillnader i utnyttjande av primärvård?

Publicerat av: Redaktionen

Varför utnyttjas primärvården dubbelt så mycket per person i till exempel Stockholmsregionen jämfört med i Östergötland?

Varför så stora regionala skillnader i utnyttjande av primärvård? 2Vad beror regionala skillnader i utnyttjande av sjuk-och hälsovård på? Det ska forskare på Handelshögskolan vid Karlstads universitet undersöka tillsammans med kollegor vid Göteborgs universitet.

De regionala skillnaderna när det gäller att nyttja primärvården, till exempel vända sig till vårdcentralen, är stora och har dessutom ökat över tid. Varför är det så? Det ska en grupp forskare undersöka närmare i ett treårigt projekt som startade vid årsskiftet.

– Regionala variationer kan bero på skillnader i hälsa eller skillnader i tillgänglighet i olika regioner, men det är svårt att veta eftersom det inte är lätt att mäta vare sig individuell hälsa eller tillgänglighet. Vi kommer att kartlägga de som flyttat och jämföra med de som bor kvar på en ort, för att se om de som flyttar ökar eller minskar sin användning av primärvården. Om någon flyttar från en region med låg sjukvårdsanvändning till en region med hög sjukvårdsanvändning, skulle en ökning av sjukvårdsutnyttjandet vara ett tecken på att tillgängligheten spelar roll, berättar Niklas Jakobsson, forskare i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Karlstads universitet.

Tillsammans med kollegor vid Göteborgs universitet, kommer han att analysera registerdata från bland andra SCB och Socialstyrelsen. Utöver antal besök på vårdcentral per invånare kommer även faktorer som specialistvård, akutsjukvård samt läkemedelskonsumtion att ingå i studien. Hela Sveriges befolkning ingår i studien med fokus på de som flyttar. Under en sexårsperiod motsvarar det cirka 2 procent av befolkningen.

Syftet med studien är att få fram en tydligare bild av varför de regionala skillnaderna är så stora vad gäller nyttjande av vården. Är det behov hos individerna eller tillgången på vården som påverkar mest?

– Vår studie bygger på bra och trovärdiga data, en unik fördel vi har i Sverige. Vi har en princip om likvärdighet i vården, som bland annat bygger på behov och kostnadseffektivitet. Att veta vad skillnaderna beror på är betydelsefullt när beslut om vården ska fattas i olika delar av samhället, menar Niklas Jakobsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>